Hlavní obsah

102letý válečný veterán zemřel po cestě na oslavy 80. výročí dne D

102letý americký válečný veterán z druhé světové války Robert Persichitti zemřel po cestě na oslavy 80. výročí dne D v Normandii. Jeho zdravotní stav se zhoršil na lodi z New Yorku do Evropy, načež jej helikoptéra dopravila do nemocnice v Německu, kde skonal.

Foto: Twitter

Válečný veterán Robert Persichitti

Článek

Persichitti původem z Rochesteru ve státě New York se za druhé světové války v uniformě amerického námořnictva účastnil bojů v Japonsku. Organizace pro veterány Honor Flight, k níž patřil, o něm řekla, že „své zemi sloužil statečně a bez zaváhání“.

Pro cestu do Normandie jej vybralo Národní muzeum druhé světové války v New Orleansu, jež mu cestu též zaplatilo, píše BBC. „Jsem vážně nadšený, že pojedu,“ řekl Persichitti místní televizi s tím, že mu jeho kardiolog cestu povolil.

Když se jeho zdravotní stav po cestě do Normandie ztížil, do německé nemocnice jej doprovodil spolubojovník Al DeCarlo, jenž s ním sloužil na Iwodžimě. „Byla s ním doktorka, byl v klidu a měl pohodlí. Na telefonu mu pustila jeho oblíbeného zpěváka Franka Sinatru a on nás poklidně opustil,“ popsal kamarádovy poslední chvíle DeCarlo.

V civilním životě Persichitti působil jako učitel. Oslavu jeho 102. narozenin v lednu upořádali rochesterští školáci. V roce 2020 jej senátor Rich Funke uvedl do Síně slávy veteránů Senátu státu New York.

FOTO: Veteráni se sjíždějí do Francie před oslavami dne D

Evropa

Výběr článků

Načítám