Hlavní obsah

Americký meteorolog měl v rozhovoru slzy na krajíčku: Je to strašný hurikán

Aktualizováno

Síla hurikánu Milton, blížícího se k břehům Floridy, zdrtila i zkušeného 62letého meteorologa Johna Moralese, který v přenosu televizní stanice NBC jen těžko hledal slova, když rozechvělým hlasem popisoval parametry blížící se monstrózní bouře.

Článek

Místo obvyklého věcného a plynulého projevu, na který jsou diváci při informování o počasí zvyklí, je v úterý ve floridském vysílání NBC překvapila chvilka ticha, na kterou navázal pohnutý hlas meteorologa Johna Moralese.

„Poklesl… poklesl o 15 milibarů za deset hodin,“ byl nucen učinit pauzu, když rozechvěle popisoval rychlé snižování tlaku uvnitř bouřící vzdušné masy.

„Omlouvám se. Je to prostě strašné,“ řekl, než přešel k výčtu údajů spojených s bouří postupující Mexickým zálivem k jihovýchodnímu pobřeží Spojených států. Když se mu podařilo uklidnit emoce, dodal, že k síle hurikánu přispívá „neuvěřitelně vysoká“ teplota vody v zálivu.

„Nemusím vám říkat, čím to je - vede k tomu globální oteplování, klimatické změny, které jsou stále větší hrozbou,“ dodal.

Hurikán Milton zachycený z Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Reuters

Milton během noci na středu opět zesílil ze čtvrtého na nejsilnější pátý stupeň a míří k Floridě, jejíž západní pobřeží by měl zasáhnout ve čtvrtek brzy ráno SELČ. Obyvatelé kolem zátoky Tampa Bay, pro kterou by Milton mohl být nejnebezpečnějším hurikánem za 100 let, využívají posledních hodin k záchraně majetku a evakuaci. V oblasti, kde žijí asi tři miliony lidí, se lidé zároveň snaží na poslední chvíli odklízet a zajišťovat trosky a odpadky po nedávném hurikánu Helene.

Pokud zůstanete, zemřete. Na útěku před hurikánem Milton jsou statisíce obyvatel Floridy

Amerika

Hrozivé video z průletu bouří

Podobně jako v případě ostatních silných bouří blížících se ke Spojeným státům i v tomto případě posádky letounů Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) opakovaně vlétávají přímo do centra hurikánu, aby tak získaly důležitá data. Úřad nyní zveřejnil divoké záběry ukazující jeden z těchto průletů.

Podle meteorologů je možné, že hurikán Milton ještě před příchodem na americkou pevninu výrazně zeslábne, i tak jde ale podle nich o extrémně nebezpečnou bouři.

„I když ztratí sílu, stále to může být hurikán čtvrté nebo třetí kategorie, když udeří na pevninu,“ řekl Morales stanici BBC.

Foto: Marco Bello, Reuters

Lidé opouštějí Floridu před úderem hurikánu

K evakuaci bylo podle listu New York Times vyzváno více než 5,5 milionu lidí na západním pobřeží Floridy, což znamená jednu z největších evakuací v historii tohoto státu. Odjezd do bezpečí přitom komplikují dopravní zácpy i nedostatek benzinu, který na některých čerpacích stanicích úplně došel, podotkl web The Hill.

Na ISS zachytili oko ničivého hurikánu Milton

Zahraniční

Výběr článků

Načítám