Hlavní obsah

„Americkou demokracii zabila gerontokracie.“ Duel Bidena s Trumpem vyvolal rozpaky i v Evropě

Po čtvrtečním debaklu amerického prezidenta Joa Bidena v televizní debatě s jeho republikánským předchůdcem Donaldem Trumpem zaznívají také mezi evropskými politiky kritické hlasy, podle nichž by nynější šéf Bílého domu v podzimních volbách už neměl obhajovat mandát.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Donald Trump a Joe Biden při čtvrteční televizní debatě

Článek

Zoufalá volání přicházela z celého politického spektra a byla proložena i výzvami, aby se Evropa ještě intenzivněji připravovala na Trumpův návrat do čela USA.

Velmi ostře se vyjádřil například poslanec Evropského parlamentu a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. „Americkou demokracii před našima očima zabila gerontokracie,“ napsal na sociální síti X v narážce na to, že Bidenovi je 81 let a Trumpovi o tři roky méně.

Zahraničněpolitický expert německých opozičních křesťanských demokratů (CDU) Norbert Röttgen volá po nahrazení Bidena jako prezidentského kandidáta. „Na tuto noc (debatu Biden–Trump) se nezapomene. Demokraté teď musí přesedlat,“ uvedl Röttgen pro týdeník Der Spiegel.

Německo se podle něj musí v plné rychlosti připravit na nejistou budoucnost. „Pokud nyní nepřevezmeme odpovědnost za evropskou bezpečnost my, neudělá to nikdo,“ dodal Röttgen.

Na poplach bije také Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová z německé vládní liberální Svobodné demokratické strany (FDP), podle níž televizní duel Biden–Trump nechává mnoho Američanů bezradnými.

Hrozí „historická tragédie“

„Seriózní prezident Biden, který je oddán pravdě, ale který se občas zdá slabý, a proti němu sebestředný vyzyvatel, který dává sliby nad rámec faktů,“ komentovala duel v rozhovoru pro deník Rheinische Post.

„Skutečnost, že muž jako Trump by se mohl znovu stát prezidentem, protože demokraté nejsou schopni postavit silného kandidáta, bude historickou tragédií, kterou pocítí celý svět,“ dodala Stracková-Zimmermannová.

Podle bývalého švédského premiéra Carla Bildta by Trumpovo znovuzvolení mohlo v Evropě povzbudit populistické pravicové síly k tomu, aby dále bránily společné politice EU.

„Bidenovo vystoupení bylo chvílemi nesrozumitelné. A přestože Trump se ve svých vlastních odpovědích chvástal nepravdami, byl tu jeden určující problém: Bidenův věk,“ napsal Bildt na síti X.

Polský ministr zahraničí Radek Sikorski se uchýlil k historické paralele a zdůraznil důležitost plánování nástupnictví. „Marcus Aurelius byl velký císař, ale pokazil své nástupnictví tím, že předal štafetu neschopnému synovi Commodovi. Jeho katastrofální vláda pak odstartovala úpadek Říma,“ uvedl Sikorski podle listu The Guardian.

Zda do role Aurelia zasadil Trumpova demokratického předchůdce Baracka Obamu nebo Bidena, nebylo ze Sikorského vyjádření jasné.

Bývalý italský premiér Matteo Renzi se domnívá, že Biden nemůže vyhrát. „Nedokáže to,“ napsal na sociální síti X.

„Jako senátor, viceprezident a prezident sloužil Spojeným státům americkým se ctí. Nezaslouží si ale neslavný konec, nezaslouží. Povinnost střídání koní platí pro každého,“ dodal Renzi.

Biden už je jen svým stínem, z voleb by měl odstoupit, napsal NYT

Amerika

Výběr článků

Načítám