Hlavní obsah

Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení

Nejméně 12 lidí zahynulo a přes sto jich bylo zraněno poté, co sever Afghánistánu a Pákistánu zasáhlo zemětřesení. Americká geologická služba uvedla, že otřesy měly sílu 6,5 stupně a zemětřesení bylo v hloubce 188 kilometrů, píše server BBC. Epicentrum se nacházelo v horském pásmu Hindúkuš nedaleko odlehlé afghánské provincie Badachšán.

Foto: Naveed Ali, ČTK/AP

Zemětřesení zasáhlo sever Afghánistánu a Pákistánu. Lidé v panice vybíhali na ulici

Článek

Zemětřesení udeřilo v úterý večer tamějšího času. Otřesy poškodily budovy, vyvolaly sesuvy půdy a vyhnaly lidi do ulic. Oblast je k zemětřesením náchylná, její odlehlost a řídké osídlení pravděpodobně zpomalí záchranné práce.

„Byl to děsivý třes. Nikdy předtím v životě jsem nic takového nezažila,“ popsala agentuře AFP obyvatelka Kábulu jménem Khatera.

V Islámábádu, ale i v Kábulu a jinde v Afghánistánu vybíhali během otřesů lidé z domů a citovali verše z koránu, posvátné knihy muslimů.

Do některých vesnic v Badachšánu je i za normální situace velmi obtížné se dostat a není s nimi telefonní spojení ani možnost komunikace prostřednictvím internetu.

Obyvatelé Fajzábádu, metropole této provincie, uvedli, že se jim asi minutu třásly tabulky v oknech. Poškozeny podle nich mohou být domy, které jsou postaveny z hlíny.

Zemětřesení pocítili i obyvatelé indického Dillí, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Turkmenistánu.

Zemětřesení jsou v této oblasti jsou častá, protože se zde střetávají tektonické desky – eurasijská a indická. Škody a ztráty na životech tam bývají vysoké vzhledem k nestabilitě staveb.

Ekvádor postihlo silné zemětřesení

Svět

Výběr článků

Načítám