Hlavní obsah

Aféra na Mallorce: Distribuční firma odřezávala z masa shnilé části a upravovala jej bělidlem k dalšímu prodeji

2:01
2:01

Poslechněte si tento článek

Bezprecedentní skandál řeší úřady na Mallorce krátce před zahájením letošní turistické sezony. Pracovníci jedné distribuční firmy měli upravovat zkažené maso tím, že odřezávali jeho shnilé okraje, optický vzhled zbytku vylepšovali bělidlem a šarže i dobu trvanlivosti manipulovali tak, aby „produkt“ mohl do prodeje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aféra vypukla podle serveru Mallorca Magazin poté, co se na sociálních sítích objevilo video, které skrytě natočil nejmenovaný svědek. Na záběrech je vidět, jak zaměstnanec distribuční firmy s pomocí bělidla upravuje maso, jehož doba trvanlivosti uplynula údajně už v roce 2023.

Pracovník maso rutinně rozkrájí na menší kousky, které pak dále zpracovává v dřezu. Bez ostychu sáhne po velké lahvi bělidla, kterým maso polije a rukama vtírá chemikálii do rozkládající se tkáně. Tmavé skvrny zmizí a maso pak vypadá jasněji a svěžeji.

Jakmile bylo maso upravené, změnili administrativní pracovníci distribuční firmy čísla šarží a na obaly vytiskli nové termíny trvanlivosti. Tím produkty zlegalizovali pro další prodej, upřesnil server Diario de Mallorca.

Minulý týden policie ve spolupráci s příslušníky zdravotnické inspekce provedla v Palmě razii, při níž zajistila 231 kilogramů masa a dalších masných produktů vyrobených údajně ze surovin s prošlou dobou trvanlivosti. Zadrželi také pět osob podezřelých z podílu na zmíněných praktikách – tři muže a dvě ženy.

Kriminalisté proti nim vedou vyšetřování kvůli podezření ze závažného ohrožování veřejného zdraví. V jakém rozsahu se takto upravené produkty dostaly do prodejní sítě, není zatím jasné.

Související témata:

Výběr článků

Načítám