Článek
Aféra vypukla podle serveru Mallorca Magazin poté, co se na sociálních sítích objevilo video, které skrytě natočil nejmenovaný svědek. Na záběrech je vidět, jak zaměstnanec distribuční firmy s pomocí bělidla upravuje maso, jehož doba trvanlivosti uplynula údajně už v roce 2023.
Pracovník maso rutinně rozkrájí na menší kousky, které pak dále zpracovává v dřezu. Bez ostychu sáhne po velké lahvi bělidla, kterým maso polije a rukama vtírá chemikálii do rozkládající se tkáně. Tmavé skvrny zmizí a maso pak vypadá jasněji a svěžeji.
🥩 Cinco investigados por vender carne caducada y lavada con lejía en Mallorca.
— Diario de Mallorca (@diariomallorca) April 4, 2025
⚠ Cortaban las partes externas y las descontaminaban con lejía para enmascarar la caducidad de la carne.
➡ https://t.co/O1njifnEmI pic.twitter.com/xGhbTqk2bZ
Jakmile bylo maso upravené, změnili administrativní pracovníci distribuční firmy čísla šarží a na obaly vytiskli nové termíny trvanlivosti. Tím produkty zlegalizovali pro další prodej, upřesnil server Diario de Mallorca.
Minulý týden policie ve spolupráci s příslušníky zdravotnické inspekce provedla v Palmě razii, při níž zajistila 231 kilogramů masa a dalších masných produktů vyrobených údajně ze surovin s prošlou dobou trvanlivosti. Zadrželi také pět osob podezřelých z podílu na zmíněných praktikách – tři muže a dvě ženy.
Kriminalisté proti nim vedou vyšetřování kvůli podezření ze závažného ohrožování veřejného zdraví. V jakém rozsahu se takto upravené produkty dostaly do prodejní sítě, není zatím jasné.