Hlavní obsah

A Bidena nebo Kamalu se nepokouší zabít nikdo, stěžuje si Musk

Americký miliardář Elon Musk se opět postaral o rozruch, když reagoval na nový pokus o atentát na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Musk si na účtu na síti X, kterou vlastní, posteskl, že útočníci mají v hledáčku Trumpa, zatímco jeho demokratickou protikandidátku Kamalu Harrisovou nebo prezidenta Joea Bidena nikoli.

Foto: Reuters

Elon Musk

Článek

Musk svou poznámku učinil v odpovědi na otázku jednoho uživatele, „proč chtějí zabít Donalda Trumpa?“. „A nikdo se ani nepokouší zabít Bidena/Kamalu,“ reagoval excentrický byznysmen v příspěvku, k němuž připojil zamyšleného smajlíka.

Později Musk svůj komentář smazal, řada médií jej ale zaznamenala. Muskova slova ještě stačila rozpoutat bouřlivou diskusi, v níž se vyjadřovali jak jeho kritici, tak stoupenci.

„Nikdo by se neměl pokoušet někoho zabíjet,“ upozornil jeden uživatel.

Jiný poznamenal, že Musk naléhavě potřebuje lékařskou pomoc. „Je to pomatené chování a je velmi nebezpečné,“ zdůraznil. Další diskutující Muska obvinili z přímého podněcování k vraždě.

Jeden z Muskových příznivců se miliardáře zastal s tím, že autor příspěvku jen „konstatoval skutečnost“. „Trumpovi stoupenci se nepokouší zabít Kamalu. Snažíme se ji porazit u volebních uren,“ dodal. „I kdyby se o to někdo pokusil, média by s tím zacházela úplně jinak,“ přidal se další.

Před odstraněním příspěvku Musk ještě v reakci na jeden kritický komentář své prohlášení poněkud korigoval. „Chci tím říci, že se o to ještě nikdo nepokusil, ne že by to měl někdo udělat,“ uvedl.

Minulý týden Musk vyvolal pobouření jiným příspěvkem. Adresoval jej popové hvězdě Taylor Swiftové, která po televizní debatě Trumpa a Harrisové oznámila na sociálních sítích, že v listopadových prezidentských volbách bude hlasovat pro Harrisovou.

„Udělám ti dítě a ochráním tvé kočky s nasazením svého života,“ reagoval Musk v narážce na to, že Swiftová se nedávno na sociálních sítích prezentovala jako „bezdětná milovnice koček“.

Ke zmíněnému televiznímu duelu pak Musk připojil ještě další komentář, v němž si postěžoval, že moderátoři se nechovali vůči Trumpovi férově. „Kamala Harrisová předčila očekávání většiny lidí. Ale pokud jde o to, aby se věci dělaly, a neříkala se jen hezká slova, pevně věřím, že Trump odvede mnohem lepší práci,“ napsal Musk.

Miliardář je považován za vyhlášeného Trumpova stoupence. Trump pro případ svého vítězství slíbil miliardáři post v administrativě, konkrétně vedení komise pro efektivitu vlády. Tento orgán by měl za úkol posuzovat výkonnost celého amerického vládního systému. Musk nabídku přijal.

Trump se opět stal terčem pokusu o atentát

Volby USA

Výběr článků

Načítám