Hlavní obsah

Dva tisíce severokorejských vojáků se přesouvají k ukrajinským hranicím

Přibližně 2000 severokorejských vojáků se po výcviku přesouvají na západ Ruska k ukrajinským hranicím. Ve čtvrtek to agentuře Kjódó řekl ukrajinský vojenský zdroj.

Severokorejští vojáci překračují hranici do Ruska (záběry z 19. října 2024)Video: Reuters

Článek

Dvě tisícovky vojáků ze Severní Koreje se po výcviku přesouvají z východního Ruska na západ země blízko k ukrajinským hranicím. Podle jihokorejské agentury Kjódó to ve čtvrtek uvedl ukrajinský vojenský zdroj.

O vyslání přibližně 3000 severokorejských vojáků do Ruska nejdříve ve středu informovala Jižní Korea. Původní zpráva Jihokorejské špionážní agentury (NIS) z minulého týdne hovořila o polovičním počtu.

Bílý dům informaci o přítomnosti Severokorejců na východě Ruska potvrdil s tím, že přesně neví, co je účelem vyslání.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden ve čtvrtek v Bruselu uvedl, že jeho vláda má informace o tom, že Severní Korea Rusku slíbila do konce roku doručit celkem 10 tisíc vojáků. Minulý týden se také objevily informace o zvýšených dodávkách materiální podpory ze Severní Koreje do Ruska, informovala agentura AP.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali letos v červnu pakt o vzájemné vojenské pomoci . Pomoci si země mají v případě, že bude jedna z nich napadena.

Moskva používání severokorejských vojáků v konfliktu popírá, státní média v KLDR mlčí.

Otevřený Lukašenko: Potvrdí-li se vojáci KLDR na Ukrajině, NATO bude mít záminku zakročit

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám