Hlavní obsah

Vzpoura u Pirátů. Ozývají se hlasy volající po okamžitém konci Bartoše

Poraženými letošních krajských a senátních voleb jsou vládní Piráti. Prakticky okamžitě po sečtení hlasů se začaly zevnitř strany či od volebních lídrů z regionů ozývat hlasy, že by mělo skončit vedení strany. Předsednictvo dalo funkce k dispozici, a jak už to bývá u Pirátů zvykem, bude se o jejich setrvání na fóru diskutovat a hlasovat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů

Článek

„Nemá cenu jakkoliv zastírat, že výsledek v krajských i senátních volbách je hluboko pod očekávání nás všech. Pirátská politika jen nicméně stále reprezentována navenek primárně svým vedením - republikovým předsednictvem. Chtěli bychom tedy nechat na vás, na Pirátkách a Pirátech, zda má současné vedení Piráty stále ještě vaši důvěru a podporu ve funkci, kterou jste nám svým hlasováním dříve svěřili,“ napsal v sobotu odpoledne, kdy se ještě sčítaly hlasy, na pirátském fóru spolustraníkům předseda strany Ivan Bartoš.

Pokud prý vedení podporu v hlasování nezíská, kolektivně rezignuje. V neděli už na funkci místopředsedkyně sama rezignovala Jana Holomčík Leitnerová, která vedla jihomoravskou kandidátku.

Na fóru nyní běží diskuse o tom, že je potřeba vyvodit důsledky a pojmenovat, kdo za debakl nese zodpovědnost. Zastoupeny jsou kritické hlasy i ty obhajující vedení.

Masakr Pirátů: Vedení dává hlavy na špalek

Krajské volby

Jedním z nejkritičtějších hlasů volajících po výměně v čele strany je někdejší europoslanec a bývalý člen republikového předsednictva Marcel Kolaja.

„Bylo by už skutečně na čase si uvědomit, že hlavním tahounem Pirátské strany ke dnu je naše účast ve vládě. Stejně tak bych za této situace očekával okamžitou rezignaci člověka, který nemůže popřít, že byl v čele tohoto několikaletého tažení, tedy rezignaci předsedy strany,“ vyjádřil se Kolaja, podle nějž se z Pirátů pod Bartošovým vedením stala „ODS light“.

Okamžitou rezignaci bez čekání na hlasování by uvítalo vícero straníků vyjadřujících se v diskusi.

„Stali jsme se stranou, která je volitelná akorát tak některými voličskými skupinami v Praze. Ale už 50 km za Prahou nás lidi nemůžou vystát. Mohli jsme být autentickou sociálně liberální stranou, která představuje alternativní řešení ke konzervativnímu směru, který likviduje Česko (viz srovnání vývoje Česka a ostatních zemí EU). Nicméně místo toho jsme se pod vedením Ivana Bartoše rozhodli konzervativcům k této likvidaci Česka svítit a být neautentickou ODS light. Nicméně lidé nepůjdou za kováříčkem, když můžou jít za kovářem,“ dodal kriticky Kolaja.

Kolaja z pomyslné záře reflektorů zmizel letos v červnu poté, co taktéž po nečekaném debaklu v evropských volbách Piráti obhájili pouze jediný mandát ze tří. V Evropském parlamentu nadále usedá pouze 1. místopředsedkyně strany Markéta Gregorová. V roce 2021 se Pirátům nepovedly ani parlamentní volby, po nichž se jim se výrazně ztenčil poslanecký klub, který nyní čítá pouze čtyři poslance, a jsou tak nejmenší vládní stranou.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby

Rezignovat na předsednickou funkci by měl Bartoš i podle některých krajských volebních lídrů. Jedním z nich je jednička kandidátky v Jihočeském kraji Josef Soumar, kde Piráti získali pouze 2,43 procenta a vypadli ze zastupitelstva.

„Očekával bych, že hned po krajských volbách někdo ve vedení bouchne pěstí do stolu a odejde. Nemyslím tím pouze předsedu Ivana Bartoše. Po krajských volbách by mělo rezignovat celé vedení Pirátů. Není důvod na něco čekat. Pokud veřejnosti nedáme nějaký podobný signál, tak jako strana skončíme. Obávám se, že budeme následovat sociální demokracii a zmizíme z politického spektra,“ řekl Soumar ČTK.

Po okamžitém konci Bartoše volá i zlínská volební jednička Hana Ančincová.

„Je to třetí porážka v řadě, co se týče voleb. Pevně doufám, že vedení strany to bude reflektovat. Já bych očekávala okamžitou rezignaci. Překvapuje mě, že předseda Ivan Bartoš ještě vyčkává. Musím říct, že je mi to spíš líto, co se týče kolegů, protože si myslím, že jsme odváděli na krajích výbornou práci,“ řekla dosavadní náměstkyně zlínského hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a sociální věci. Ani zde Piráti po zisku 4,51 procenta hlasů oproti 13,26 před čtyřmi lety už v krajském zastupitelstvu neusednou.

V regionech uspěli Piráti jen v Plzeňském kraji, a i tam oslabili, když z dosavadních sedmi mandátů v krajském zastupitelstvu uhájili pouze tři. V regionu měli hejtmana Rudolfa Špotáka. Ačkoliv v rozhovoru s Novinkami pořízeném v sobotu nevolal po výměně vedení, má za to, že na výsledku strany v krajích se podepsala celostátní politika a účast Pirátů ve vládě.

„Opět se ukázalo, že do krajských voleb nevstupují regionální témata, ale celostátní politika, což se nám v ostatních krajích stalo osudným,“ řekl Novinkám v sobotu dosluhující hejtman Špoták.

Bartoš: Bojím se, že jsme na trajektorii Slovenska a Maďarska

Krajské volby

Na fóru lze ale najít i řadu příspěvků, které jsou smířlivější nebo hájící vedení strany. „Vždy jsem si myslel, že krom sněmovních voleb nesou zodpovědnost kandidáti, kteří mají být aktivní po celé období, a ne jen před volbami. Čest výjimkám. Ale kdyby na každé kandidátce bylo 10 plus aktivních lidí s velkým dosahem na sociálních sítích, tak by výsledky vypadaly jinak,“ vymezil se vůči jednostrannému obviňování vedení strany člen z Moravskoslezského kraje Michal Šoltys.

Spíše racionální úvahou do diskuse přispěla bývalý členka vedení strany Janka Michailidu, kterou vloni členská základna odvolala z funkce kvůli jejím výrokům a hlášení se ke komunismu. Podle ní není vhodné měnit celé předsednictvo rok před důležitými sněmovními volbami.

„Zklamání je veliké. Neobhájení předešlých stavů jsme samozřejmě čekali všichni, asi málo z nás však čekalo výprask tohoto rozsahu. Z ryze praktického hlediska nevidím jako příliš rozumné rok před sněmovními volbami, které budou pro naši stranu jistě rozhodující, rozebrat vedení. Přípravy na kampaň (program, primárky) už jsou rozběhlé nebo se budou rozbíhat vzápětí. Organizovat v současné chvíli organizaci zasedání a potenciálně i nové obsazení předsednictva není racionální,“ domnívá se Michailidu.

Vliv na současný stav, v němž se Piráti nachází, má podle ní dlouholetý předseda Bartoš. „Pokud se na to podívám z hlediska skutečného vlivu na současný stav, jediný, kdo byl účasten na exekutivě strany posledních 5 let, je Ivan,“ připomněla.

Negativní výsledek Piráti zaznamenali i v senátních volbách. Mandát nedokázal obhájit v Praze 8 Lukáš Wagenknecht, nepostoupil do druhého kola. Ve druhém kole zabojují o mandát současný senátor za Prahu 2 Marek Hilšer, který kandiduje za Piráty a své hnutí Marek Hilšer do Senátu, a v obvodu Brno-město režisér Břetislav Rychlík, který kandiduje i s podporou Zelených, ODS, Pirátů a TOP 09.

Pirátský senátor Wagenknecht na Praze 8 ostrouhal. O 78 hlasů

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám