Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO. S Přísahou a Motoristy by získalo ve Sněmovně pohodlnou většinu

Volby do Poslanecké sněmovny by na začátku září vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32,1 % hlasů, uvádí průzkum agentury NMS Market Research. Na druhém místě by s 11,3 procenta skončila ODS, následoval by STAN s 9,2 procenta, Piráti se 7,8 procenta a SPD se 7,7 procenta. Do Sněmovny by se dostali i Motoristé s 5,5 procenta a Přísaha s 5,2 procenta. Lidovci by nezískali ani 2 procenta voličů.

Článek

„V zářijovém modelu sledujeme další posilování mimoparlamentních stran. Přísaha a Motoristé by poprvé překonali pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do Poslanecké sněmovny. Společně s ANO by tyto dvě strany byly schopny sestavit vládu s pohodlnou většinou 109 mandátů,“ uvedla analytička NMS Market Research Tereza Friedrichová.

V září by se do Poslanecké sněmovny dostalo 7 politických uskupení. „Hnutí ANO by si oproti srpnu polepšilo o 2,8 procentního bodu, naopak minulý nárůst ODS se nepotvrdil a strana by si pohoršila o 3 procentní body na úroveň z července. Na rozdíl od srpnového modelu by neuspěla KSČM, která si ale šanci na vstup do Sněmovny s 4,5 procenta stále drží, stejně jako TOP 09. Podpora stran vládní koalice zůstává v září stabilní,“ uvedla agentura.

Motoristé a Přísaha od srpnového měření rostou. V září by obě strany překonaly pětiprocentní hranici voličů a získaly by mandáty ve Sněmovně. S hnutím ANO by obě strany získaly v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu.

Pozitivně vyšel průzkum i pro SPD Tomia Okamury, jíž poslední měsíce podpora voličů spíš klesala. Nyní se vrátila asi na červnovou úroveň.

Lidovci a TOP 09 mimo Sněmovnu

Naopak mimo Sněmovnu by skončily vládní strany TOP 09 a KDU-ČSL. „Topka“ by získala stejně jako KSČM 4,5 procenta voličů, KDU-ČSL by skončila s 1,9 procenta.

Ani jedna ze zmiňovaných stran však zřejmě nebude kandidovat samostatně. TOP 09 a lidovci nejspíš budou ve sněmovních volbách v roce 2025 kandidovat s ODS v koalici Spolu, KSČM zase pod značkou Stačilo!.

Dohromady by podle dosavadních deklarací měli kandidovat i Motoristé s Přísahou, kteří spolu naposledy uspěli ve volbách do Evropského parlamentu a získali přes 10 procent voličů.

K volbám by podle měření dorazilo asi 56,3 % oprávněných voličů. Deklarovaná účast by byla nižší než ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021, kdy přišlo 65,43 % voličů.

Sběr dat probíhal online v Českém národním panelu od 3. do 10. září 2024. Vzorek je reprezentativní pro populaci ČR ve věku 18 plus. Výzkumu se zúčastnilo 1297 respondentů.

Zoufalá SOCDEM šilhá po spolupráci s KSČM, která vstala z mrtvých

Parlamentní volby

Související články

Výběr článků

Načítám