Hlavní obsah

V Dobřanech přišlo k referendu o ohňostrojích a pyrotechnice málo voličů

Referendum v Dobřanech na jižním Plzeňsku o ohňostrojích a pyrotechnice není závazné a platné. Zúčastnila se ho totiž zhruba čtvrtina oprávněných voličů. Aby se jeho výsledky muselo městské zastupitelstvo řídit, muselo by přijít v plebiscitu hlasovat alespoň třicet pět procent místních obyvatel.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Plebiscit, který iniciovalo vedení města, se konal současně s evropskými volbami. Byly v něm položeny dvě otázky. V té první se řešilo, zda má město Dobřany pořádat novoroční ohňostroj. V té druhé pak, jestli se má vyhlásit celoplošný zákaz používání zábavní pyrotechniky na území města s výjimkou oslav konce a příchodu nového roku.

V Dobřanech a jeho osadách žije 4851 obyvatel. Na první otázku odpovědělo kladně 687 lidí, tedy 14,16 procenta, nesouhlasilo jich 10,43 procenta. Na druhou otázku bylo proti pyrotechnice s výjimkou přelomu roku 812 osob, tedy 16,74 občana. Nesouhlasně se vyjádřilo 366 lidí, tedy 7,54 procenta.

Celkově ovšem v referendu odevzdalo hlas jen asi 25 procent oprávněných voličů, takže výsledky hlasování nejsou pro město závazné.

Je to boj o život, říkají lidé z Dolní Lutyně k referendu proti gigafactory

Volby
Související témata:

Výběr článků

Načítám