Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost na kampaň SPD. Z procesních důvodů

Ústavní soud odmítl první ze série stížností, které kriticky poukazují na kampaň SPD, Trikolory a PRO před krajskými volbami. Důvody jsou procesní, podstatou se soud nezabýval. Stížnost vzešla ze Středočeského kraje, podala ji advokátka Pavla Krejčí.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Článek

O tom, že soud stížnost odmítl, informovala Krejčí na síti X, kde také zveřejnila stručné usnesení. V databázi soudu zatím usnesení není dostupné.

Krejčí se u Krajského soudu v Praze neúspěšně domáhala toho, aby ochránil čestnost kampaně a zakázal SPD, Trikoloře a PRO využívat plakát s textem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu“. Na plakátě byl obrázek muže tmavé pleti s nožem v ruce. Poté doplnila ještě kritiku dalšího plakátu s obrázkem dvou romských chlapců s cigaretou. Snímek vytvořila umělá inteligence a doprovází jej nápis „Říkají, ať chodíme do školy, ale naši to maj' na háku…“.

Krajský soud návrh odmítl, podobnou kompetenci prý nemá. Krejčí se poté obrátila na ÚS. „Ústavní stížnost je nepřípustná, neboť stěžovatelka nevyčerpala kasační stížnost jakožto opravný prostředek, který měla k dispozici,“ stojí v usnesení ÚS.

Policie se začala zabývat plakátem z kampaně SPD

Domácí

O kasačních stížnostech proti rozhodnutím správních úseků krajských soudů rozhoduje Nejvyšší správní soud (NSS), ten by měl podle ÚS rozhodnout, zda jde o téma pro správní, anebo civilní soudy.

„Nechápu postup ÚS, který nám ani neuznal, že by se jednalo o věc přesahující zájem stěžovatelů (což tedy u volební věci je absurdní - nevím, co by mělo více přesahovat náš zájem), ani podání neodmítl obratem, aby byla možnost ještě stížnost k NSS podat,“ uvedla Krejčí.

K ÚS dorazila série dalších stížností z jiných krajů, kde Krejčí zastupuje ve stejné věci klienty jako advokátka. Procesní situace je v jednotlivých řízeních různá, někde lze ještě kasační stížnost podat, jinde už lhůta uplynula.

ANO má největší volební potenciál ve všech krajích, vyplývá z průzkumu

Krajské volby

„Každopádně u jedné ze stížností musí ÚS postupovat jinak - a nemůže rozhodnout způsobem, který nám byl dnes doručen. Jedná se o volby do zastupitelstva Jihočeského kraje, kde jsme byli poučeni, že je kasační stížnost nepřípustná. Krajský soud považoval podání za věc volební,“ doplnila Krejčí.

Organizace Romea, středočeský krajský koordinátor pro menšiny Cyril Koky a další podali v srpnu kvůli kontroverzní kampani trestní oznámení na hnutí SPD, jeho předsedu Tomia Okamuru, strany Trikolora a PRO a jejich marketéry. Podle oznamovatelů je plakát s romskými chlapci rasistický, šíří nenávist vůči romské menšině a hanobí ji. Okamura poté ČTK řekl, že trestní oznámení potvrzují, že SPD svými plakáty „udeřilo hřebíček na hlavičku“. Vyobrazení označil za alegorie. Policie už před tím zahájila úkony trestního řízení kvůli plakátu SPD s mužem tmavé pleti s nožem v ruce.

Romské děti s cigaretou. Za obrázek od umělé inteligence se SPD dočkala dalšího trestního oznámení

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám