Hlavní obsah

Zatčený po pokusu o atentát na Trumpa psal o útoku měsíce dopředu

Ryan Routh, který se střelnou zbraní u golfového hřiště číhal na znovu kandidujícího amerického exprezidenta Donalda Trumpa, napsal několik měsíců před svým zadržením dopis, v němž píše o úmyslu tohoto politika zabít. Za Trumpův život přitom nabídl odměnu v případě, že on sám při pokusu o atentát neuspěje.

Foto: Social Media, Reuters

Ryan W. Routh

Článek

Několik měsíců předtím, než byl Routh 15. září ve floridském West Palm Beach zadržen, předal podle prokuratury nejmenovanému svědkovi krabici s dopisem, municí, kovovou trubkou, různým materiálem a čtyřmi telefony. Až poté, co se svědek dozvěděl o Routhově zatčení, krabici otevřel a upozornil policii.

„Toto byl pokus o atentát na Donalda Trumpa, ale asi jsem tě zklamal,“ píše Routh v ručně psaném dopise, který je adresován „světu“. „Nabídnu 150 tisíc dolarů komukoliv, kdo tuto práci dokáže dokončit,“ pokračuje. Po Routhově zadržení se přitom podle obžaloby v jeho autě našel ručně psaný seznam dat a míst, kde by se v srpnu, září a říjnu měl Trump objevit.

Foto: United States District Court Sou, Reuters

Zbraň zabavená Routhovi po pokusu o atentát na Donalda Trumpa

Hraju si golf a najednou střelba. Trump poprvé popsal pokus o atentát

Volby USA

Z telefonních záznamů vyplývá, že Routh přicestoval do West Palm Beach v polovině srpna, přičemž v blízkosti Trumpova golfového hřiště se opakovaně vyskytoval od 18. srpna až do svého zatčení.

Routh vyzbrojený puškou byl zpozorován agentem Tajné služby Spojených států, který na ozbrojence několikrát vystřelil. Muž se dal na útěk a zadrželi jej až na dálnici v sousedním okrese. Podle amerických vyšetřovatelů při celém incidentu Routh ze své zbraně ani jednou nevystřelil a neměl ani přímý výhled na Trumpa, který se od něj nacházel zhruba sto metrů daleko.

Foto: United States District Court Sou, Reuters

Dopis Ryana Routha

Zadržený Routh má dlouhý trestní rejstřík, v minulosti byl podle amerických médií mimo jiné odsouzen za držení plně automatického kulometu. V minulosti také například cestoval na Ukrajinu ve snaze zapojit se do tamních bojů proti ruské invazní armádě na straně Kyjeva – byl však opakovaně odmítnut. Routh se opakovaně vyjadřoval kriticky na Trumpovu adresu, tvrdil přitom, že je jeho bývalým zklamaným voličem. Před soudem by měl znovu stanout 30. září.

Na Trumpa střílel už 14. července na předvolebním mítinku ve státě Pensylvánie 20letý Thomas Matthew Crooks a kulka exprezidentovi zasáhla ucho, další účastník akce přišel o život. Střelce tehdy usmrtil odstřelovač tajné služby.

Chtěl udělat z Američanů otroky, tvrdí muž zadržený za střelbu na Trumpa

Volby USA

Výběr článků

Načítám