Hlavní obsah

Začíná bitva o post po Bidenovi. Harrisová je favoritkou, ale jedinou adeptkou není

Americký prezident Joe Biden po týdnech dohadů a tahanic hodil ručník do ringu a odstoupil z prezidentského klání. Otázkou ale je, kým chtějí demokraté zastavit Donalda Trumpa, aby opět neusedl v Bílém domě. Viceprezidentka Kamala Harrisová nemá navzdory Bidenově podpoře nominaci ještě úplně jistou.

Foto: ČTK/AP

Bílý dům

Článek

Demokraté nyní stojí před problémem - primárky se již uskutečnily a zvoleným kandidátem je Joe Biden. „Nesmí to vypadat jako nástupnictví na trůn, ale musí to být demokratický proces,“ tvrdí bývalá šéfka Sněmovny reprezentantů a vlivná demokratka Nancy Pelosiová.

Na to, aby se uskutečnilo nové hlasování ve všech 50 státech USA, je ale málo času. Na 19. srpna je naplánován sjezd demokratů, kde by se mohla odehrát tvrdá a otevřená bitva o nominaci, píše ve své analýze deník Bild. Přehled možných prezidentských kandidátů Demokratické strany přineslo vícero médií, například deník Washington Post (WP). Někteří z nich už přitom podpořili Harrisovou a mohli by se tak stát jejími nominanty na post viceprezidenta.

Kamala Harrisová

Současná viceprezidentka Kamala Harrisová je považována za favoritku. Má už podporu Joea Bidena, postavili se za ni manželé Clintonovi. Ona sama už veřejně ohlásila, že chce získat nominaci a utkat se s Donaldem Trumpem o prezidentský post. „Jsem poctěna, že mám podporu prezidenta, a mám v úmyslu získat tuto nominaci,“ řekla krátce po Bidenově oznámení, že odstupuje z předvolebního klání.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Kamala Harrisová

Pro

Její nominace je nejlogičtějším řešením z hlediska hierarchie. Výsledky stranických primárek jí přitom zajišťují větší legitimitu než ostatním kandidátům, neboť po boku vítězného Bidena znovu kandidovala na post viceprezidentky. Nemalou výhodou je i to, že Harrisová po Bidenovi převezme již rozjetou a zorganizovanou kampaň.

EXPRESS NOVINEK: Bidenovo odstoupení z voleb

Express

Harrisová již také převzala kontrolu nad účty kampaně, na nichž se koncem června nacházelo 96 milionů dolarů (bezmála 2,2 miliardy korun). Ačkoliv část republikánů se snaží její nárok na peníze zpochybnit, podle expertů se jim to těžko podaří. Případný spor by rozhodovala federální volební komise (FEC) s rovnoměrným zastoupením obou stran.

Ve svých devětapadesáti letech je Harrisová relativně mladá. Miliony Američanů chtějí generační výměnu. Je to žena a patří k menšině, což by mohlo přilákat mnoho voličů, kteří se cítí Trumpem ohroženi. Jsou to ženy, Latinoameričané, černoši.

Bývalá generální prokurátorka a americká senátorka za Kalifornii získala během svého působení v Bílém domě důležité mezinárodní zkušenosti.

Proti

Problémem je, že dle průzkumů není u veřejnosti příliš oblíbená. I když podle těch posledních na tom byla lépe než Biden. Ještě více lidí než Harrisovou negativně hodnotí Trumpa, i když ten má oproti viceprezidentce i více příznivců.

V prvních dvou letech ve funkci viceprezidentky působila nevýrazně a neorganizovaně a selhala se svou pohraniční politikou. Migrační krizi, jejímž řešením ji Biden pověřil, zatím Spojené státy čelí dál v neztenčené míře.

Řada významných demokratů včetně exprezidenta Baracka Obamy či bývalé šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové s vyjádřením její podpory stále vyčkává.

Pete Buttigieg

Dvaačtyřicetiletý ministr dopravy, historicky první otevřeně homosexuální člen americké vlády je ve 42 letech jednou z politických hvězd mladých demokratů. Pokud by se nerozhodl pro prezidentskou kandidaturu, spekuluje se o něm jako o možném kandidátovi Harrisové na post viceprezidenta.

Foto: Alan Freed, Reuters

Pete Buttigieg

Pro

Buttigieg je nadaný řečník, který nejenže mluví sedmi jazyky, ale dokáže argumentovat tak, že příznivci demokratů jeho promluvy sami s nadšením sdílejí na sociálních sítích. O prezidentskou nominaci usiloval už před čtyřmi lety, kdy byl jako starosta města South Bend v Indianě prakticky neznámý, přesto si zpočátku nevedl vůbec špatně a ve státech jako Iowa nebo New Hampshire téměř zvítězil.

Proti

Jeho resort dopravy se v USA dlouho potýká s chronickými problémy v souvislosti se zanedbanou infrastrukturou a Buttigieg je coby ministr s těmito palčivými potížemi spojován.

CNN: Izolovaný americký prezident se rozhodl až o víkendu, nejužší vedení kampaně překvapil

Volby USA

Hlavní problém ale je, že Buttigieg vůbec neoslovuje voliče z řad Afroameričanů a dalších etnických menšin - jeho podpora mezi těmito skupinami je mizivá. Jako prezidentskou kandidátku už v neděli podpořil Harrisovou, která je na tom v tomto ohledu výrazně lépe. Společná kandidatura obou tak z hlediska demokratů dává smysl.

Josh Shapiro

Dalším jménem, které se skloňuje v souvislosti s nominací do Bílého domu, je jednapadesátiletý guvernér Pensylvánie Josh Shapiro. Do politiky vstoupil v roce 2005 a byl poslancem parlamentu v Pensylvánii. V letech 2017 až 2023 byl generálním prokurátorem, poté vyhrál volby a stal se guvernérem.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Guvernér Pensylvánie Josh Shapiro

Pro

Shapiro je středový politik, který je mezi stranickými kolegy respektován, podotýká WP. Jeho Pensylvánie, která je „swing state“ lavírující mezi podporou demokratů a republikánů, je v prezidentských volbách zcela klíčový stát. Disponuje vysokým počtem 19 volitelů. Více jich mají pouze Kalifornie, Texas, Florida a New York.

Proti

V neděli již jako prezidentskou kandidátku podpořil Harrisovou, momentálně to proto nevypadá, že by o tuto nominaci sám letos usiloval. Shapiro je navíc zbytku země neznámý a relativně nezkušený - do nynějšího úřadu byl zvolen teprve v roce 2022. Komplikací by mohl být také jeho židovský původ, který v křesťanské Americe bude hrát velkou roli, míní deník Bild ve své analýze.

Gretchen Whitmerová

Objevuje se také jméno Gretchen Whitmerové, dvaapadesátileté guvernérky státu Michigan. Už v roce 2022, kdy byla do guvernérského úřadu zvolena, se o ní mluvilo jako o možné kandidátce na funkci prezidenta, pokud by Biden v roce 2024 znovu nekandidoval.

Foto: Al Goldis, ČTK/AP

Guvernérka státu Michigan Gretchen Whitmerová

Pro

Je extrémně loajální důvěrnicí Joea Bidena. Od roku 2023 je součástí prezidentovy volební kampaně. Pro ty, kdo politiku stávajícího prezidenta podporují, ale chtěli mladšího kandidáta, by mohla být dobrou volbou. Její domovský Michigan je z hlediska prezidentských voleb rovněž důležitým státem. Je též poměrně zkušenou političkou - guvernérkou je od roku 2019, v tamním zákonodárném sboru poprvé zasedla už v roce 2001. Podle analýzy WP by vedle Harrisové dávala největší smysl - alespoň na papíře - nominace Whitmerové.

Proti

Whitmerová zatím neprojevila zájem. Prezidentskou kandidaturu už dříve odmítla a po Bidenově oznámení o odstoupení z kampaně podpořila nominaci viceprezidentky Harrisové. Ani ona přitom na celonárodní úrovni není tak známá, jako viceprezidentka.

Gavin Newsom

Kalifornský guvernér Gavin Newsom naznačuje své celonárodní ambice již delší dobu, pravidelně se dostává do veřejných sporů s republikánskými guvernéry z jiných států.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Gavin Newsom

Pro

V rámci demokratů jde o středového a poměrně zkušeného politika, ve svých 56 letech zároveň není limitován vysokým věkem a je to schopný řečník. Od roku 2019 řídí nejlidnatější stát USA s obří ekonomikou.

Proti

Guvernér Kalifornie a bývalý starosta San Franciska, tradičních bašt demokratů, není profil, který by zajišťoval celonárodní úspěch u nerozhodnutých voličů. Jeho domovské město navíc čelí velkým problémům s kriminalitou - což je fakt, na němž by si republikáni v kampani nepochybně smlsli. Newsom sám to zřejmě vyhodnotil podobně a již podpořil Harrisovou.

Joe Manchin

Výrazný senátor za Západní Virginii, který nedávno opustil řady demokratů a v listopadových volbách neobhajuje svůj mandát, podle nedělních zpráv amerických médií zvažuje návrat do domovské partaje a prezidentskou kandidaturu v tomto roce.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Joe Manchin

Pro

Politik, který se v hlasování několikrát přiklonil na stranu republikánů a byl velkým kritikem Bidenovy administrativy, by mohl oslovit některé nerozhodnuté středové voliče. Manchin má dlouhé politické zkušenosti, do politiky vstoupil už v 80. letech. Jako jeden z mála demokratů kromě Harrisové dal otevřeně najevo, že má o prezidentskou kandidaturu letos zájem.

Proti

Co je jeho výhoda, je i Manchinova zjevná slabina. Konzervativní postoje, které zastává, by zřejmě pro řadu příznivců demokratů byly nestravitelné a k volbám by nemuseli přijít vůbec. Ve svých 76 letech také nereprezentuje generační výměnu, po níž voliči volají.

J. B. Pritzker

Na seznamu případných nominantů se objevuje jméno devětapadesátiletého guvernéra státu Illinois J. B. Pritzkera. Díky dědictví v podobě hotelového řetězce Hyatt je jakýmsi „demokratickým Donaldem Trumpem“.

Foto: Leah Millis, Reuters

Guvernér státu Illinois J. B. Pritzker

Pro

Je podnikatel a extrémně bohatý, jeho jmění se odhaduje na 3,5 miliardy dolarů. Svou volební kampaň by si tak mohl financovat sám. Jeho jméno je navíc ve Spojených státech relativně známé. Zatím také nepodpořil kandidaturu Harrisové, což by mohlo naznačovat, že má sám zájem.

Proti

Stejně jako Trump má proříznutou pusu a nebojí se tvrdě útočit. To může být také výhoda, ale řada voličů demokratů by mohla upřednostňovat jiný styl, než jaký reprezentuje republikánský kandidát. Podle WP se také nezdá, že by Pritzker u voličů celonárodně mohl vzbudit velké nadšení.

Michelle Obamová

Poslední zmiňované jméno je šedesátiletá Michelle Obamová, vysněná kandidátka mnohých demokratů. Bývalá první dáma je miláčkem demokratických voličů a mnozí analytici ji popisují jako „Trumpovu největší noční můru“.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obamová

Pro

Nesporné charisma a široká popularita, která přesahuje hranice politiky - Obamová mimo jiné i z několika mezinárodních průzkumů několikrát vyšla jako vůbec nejobdivovanější žena planety. Pokud by se Obamová rozhodla jít do boje o nominaci, bude mít ve svém manželovi, bývalém prezidentovi Baracku Obamovi hlavního poradce. Průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění Ipsos ukázal, že by Trumpa jasně porazila v poměru 50 ku 39 procentům. Zbytek by připadl Robertu F. Kennedymu Jr.

Proti

Vypadá to spíše jako zbožné přání mnohých demokratů. Obamová sama nikdy aktivní političkou nebyla a nikdy ani nenaznačila, že by na tom cokoliv chtěla měnit. Pokud by se k prezidentské kandidatuře přece jen rozhodla, jejím limitem by byl právě nedostatek politických zkušeností. Zároveň by její kandidaturu mohli mohli voliči vnímat jako snahu o vytvoření politické dynastie - to v minulosti uškodilo kandidátům jako Hillary Clintonová či Jeb Bush.

Clintonovi podpořili náhradnici, Obama i Pelosiová vyčkávají

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám