Hlavní obsah

Za útoky při vpádu do Kapitolu dostal Trumpův přívrženec 20 let vězení

Na dvacet let za mříže poslal soud ve Washingtonu Davida Dempseyho, který se 6. ledna 2021 podílel na násilnostech při vpádu radikálních příznivců někdejšího prezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu. Muž se přiznal ke dvěma napadením policistů, před vynesením verdiktu se jim omluvil. Jde o druhý nejvyšší trest, který americké soudy v souvislosti s tehdejším řáděním Trumpových příznivců udělily.

Foto: Profimedia.cz

Radikální příznivci Donalda Trumpa 6. ledna 2021 před Kapitolem. Ilustrační foto

Článek

„Vaše chování dne 6. ledna bylo výjimečně ohavné,“ řekl na závěr procesu Dempseymu americký soudce Royce Lamberth. Dempsey, který pochází z kalifornského Van Nuys, dupal policistům na hlavy.

Po policistech se oháněl tyčemi, jednoho policistu udeřil do hlavy kovovou berlí a na další policisty zaútočil pepřovým sprejem a rozbitými kusy nábytku, uvedl státní zástupce. Vyšplhal také na jiné výtržníky a použil je jako „lidské lešení“, aby se dostal k policistům. Zranil přitom nejméně dva policisty.

Dempsey, bývalý stavební dělník a zaměstnanec restaurace s rychlým občerstvením, byl už v minulosti v Kalifornii odsouzen za vloupání, krádež a napadení, když v roce 2019 zaútočil na protestující proti tehdejšímu prezidentovi Trumpovi.

Delší trest za útok z 6. ledna dostal pouze bývalý vůdce Proud Boys Enrique Tarrio. Ten byl odsouzen na 22 let za zorganizování spiknutí, jehož cílem bylo zabránit pokojnému předání moci Joe Bidenovi po prezidentských volbách v roce 2020.

Z federálních trestných činů souvisejících s 6. lednem bylo obviněno více než 1400 osob. Více než 900 z nich bylo usvědčeno a odsouzeno. V den útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, jeden člen ochranky Kapitolu zemřel o den později. Zhruba 140 policistů utrpělo zranění a čtyři policisté v následujících měsících spáchali sebevraždu.

Republikán Trump, který se zřejmě 5. listopadu v prezidentských volbách střetne s demokratkou Kamalou Harrisovou, opakovaně řekl, že by v případě zvolení přinejmenším část odsouzených za vpád do Kapitolu omilostnil. Naposledy to prohlásil na mítinku na konci července, účastníky tehdejších nepokojů dříve označil za „neuvěřitelné patrioty“ a „politické vězně“.

Rekordní trest. Tarrio dostal 22 let, při útoku v Kapitolu ani nebyl

Zahraniční

Lituji, že jsem nebyl lepším vůdcem. Radikál, který zaútočil na Kapitol, dostal 18 let

Svět

Výběr článků

Načítám