Hlavní obsah

Vyměňme ho! Bidenova nezvládnutá debata vyvolala mezi demokraty paniku

Čtvrteční první předvolební debata mezi současným prezidentem Spojených států Joem Bidenem a jeho předchůdcem a možným nástupcem Donaldem Trumpem byla klíčová pro stávající hlavu státu, která potřebovala ukázat, že je i přes svůj vysoký věk schopná vést zemi další čtyři roky. To se Bidenovi však nepovedlo a v táboře demokratů se šíří panika. Někteří se dokonce tážou, zda jej ještě nemůže nahradit jiný kandidát.

Záběry z první prezidentské debaty mezi Joe Bidenem a Donaldem TrumpemVideo: CNN PRESIDENTIAL DEBATE, Reuters

Článek

Odpovědi jednaosmdesátiletého Bidena často působily zmatečně a nesrozumitelně, čehož jeho rival využíval k efektivním útokům. Obzvlášť tomu tak bylo v úvodních minutách, kdy debatu pravděpodobně sledovalo nejvíc lidí, uvádí list The Washington Post. Bidenův štáb jako možné vysvětlení oznámil, že je prezident nachlazený, což nejspíš vysvětluje jeho chraplavý hlas a pokašlávání, ale není jasné, zda to uklidní demokratické voliče ohledně jeho zmatenosti.

„Od Joea Bidena to byl skutečně neuspokojivý výkon,“ vyhodnotila jeho bývalá ředitelka komunikace Kate Bedingfieldová. Podobný dojem si z debaty odnesli i demokratičtí zákonodárci a finanční dárci, uvedli Bidenovi poradci. „Dostal jsem aspoň půl tuctu textovek od klíčových dárců, co psali ‚katastrofa‘ a že ‚strana musí něco udělat‘,“ uvedl jeden z nich.

EXPRESS NOVINEK: V debatě Trump–Biden plné lží prohráli američtí voliči, říkají experti

Podcasty a pořady

Panují též obavy, že Bidenův slabý výkon kompletně zastínil Trumpovy lži a naopak mu zahrál do karet, protože se úřadující prezident ukázal jako přesně ta karikatura ochablého staříka, kterou z něj Trump dělá. „Biden musel v dnešní debatě přeskočit jen velmi malou překážku a ani to se mu nepovedlo. Vypadal nepřipraveně, ztraceně a ne dost silný na to, aby Trumpa efektivně odrazil, i když ten neustále lže,“ uvedl představitel vlády Baracka Obamy Julián Castro.

Začaly se též objevovat hlasy, zda by se ještě nedalo stihnout Bidena jako demokratického kandidáta nahradit. Ani on, ani Trump nebyli zatím svými stranami oficiálně nominováni. Uspěli sice v primárkách, a v Bidenově případě naprosto hladce, protože jako úřadující prezident nečelil žádné skutečné opozici, ale nominováni budou až v létě na národních sjezdech svých stran.

Naděje nespokojených demokratů, že by se jim Bidena podařilo na kandidátce nahradit, jsou ovšem velmi mizivé. Stávající prezident by totiž kvůli úspěchu v primárkách musel sám odstoupit, a že by o něčem takovém uvažoval, to dosud ani nenaznačil. Jeho strana a voliči se tak musí držet naděje, že to pro Bidena vážně byla jen slabší chvilka a že v příští debatě, naplánované na 10. září, se proti Trumpovi ukáže v lepším světle.

Biden a Trump si na úvod duelu ani nepodali ruku, pohádali se o Ukrajině i ekonomice

Volby USA

Výběr článků

Načítám