Hlavní obsah

Volební klání mezi Trumpem a Harrisovou se před debatou opět vyrovnalo

Bývalý prezident USA Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová jdou podle průzkumů do úterní předvolební debaty za vyrovnaného stavu. Poslední průzkumy ukazují, že se Trumpovi podařilo dohnat výrazné vedení, jež nad ním Harrisová v srpnu měla. Jako významný faktor se nabízí odstoupení nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho Jr., jenž následně podpořil Trumpa, ale také se ukazuje, že je Harrisová pro mnoho voličů stále poměrně neznámá a musí si na ni ještě udělat názor.

Foto: ČTK/AP

Kamala Harrisová a Donald Trump

Článek

Nejen že se Trumpovi podařilo ztrátu na Harrisovou dotáhnout, ale podle některých průzkumů nyní u voličů dokonce vede. Je tomu tak i v nejnovějším průzkumu deníku New York Times a univerzity Siena College. Podle něj by nyní Trumpa volilo 48 % voličů a Harrisovou o procento méně. Průzkum ovšem počítá se statistickou odchylkou tří procentních bodů, a tudíž jeho výsledek není zcela průkazný.

Podle řady dalších průzkumů je sice Harrisová stále ve vedení, ale to se i v nich za poslední týdny výrazně zmenšilo. Do úterní předvolební debaty, první od odstoupení úřadujícího prezidenta Joea Bidena po slabém výkonu v té předchozí, jdou tak oba hlavní kandidáti na post prezidenta USA za vyrovnaných podmínek.

Obzvláště pro Harrisovou jde o klíčový moment předvolební kampaně. Z průzkumu NYT totiž též vyplývá, že 28 % voličů má pocit, že o ní stále potřebují další informace. Od Trumpa jich požaduje více informací jen 9 % a jádro jeho volební základny je dlouhodobě neměnné. Pokud tedy viceprezidentka efektivně využije příležitosti k představení svých návrhů a pozic, mohlo by jí to ve vyrovnaném klání získat dostatečnou podporu k úspěchu.

Britka si nechala vytetovat na čelo Trumpovo příjmení. Teď shání peníze na jeho odstranění

Koktejl

Trumpovou nejsilnější stránkou je podle voličů jeho podnikatelská expertíza, na jejímž základě mu věří, že bude spíše schopen pomoci ekonomice a potlačit inflaci. Nejvíce je tato důvěra vidět mezi bělošskými voliči bez vysokoškolského vzdělání. 53 % z nich se domnívá, že Trump pracovní třídě poskytne nové ekonomické příležitosti, zatímco o Harrisové jich to odkývalo pouze 27 %.

„Jak viceprezidentka Harrisová říká od prvního dne, v tomto klání jsme outsideři. Čeká nás hodně práce, abychom zajistili, že v listopadu vyhrajeme. Volební systém pomáhá republikánským kandidátům. I v roce 2020, kdy Biden a Harrisová získali víc hlasů než jakákoliv jiná kandidátská dvojice v dějinách, o volbách rozhodlo jen 45 tisíc hlasů ve vyrovnaných státech. Očekáváme, že v listopadu bude rozdíl podobně malý. Záležet bude na každém hlasu,“ řekla k nejnovějším průzkumům šéfka demokratického volebního štábu Jen O’Malley Dillonová.

Bývalý republikánský viceprezident Cheney bude volit Harrisovou

Volby USA

Výběr článků

Načítám