Hlavní obsah

Voják, učitel, politik. Kandidát na viceprezidenta Walz má široký záběr

Guvernér Minnesoty Tim Walz (60), kterého si demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová vybrala jako viceprezidentského kandidáta do listopadové volby, byl v minulosti vojákem a učitelem na státní škole, než vstoupil do politiky. Guvernérem Minnesoty je od ledna 2019, předtím byl 12 let členem Sněmovny reprezentantů za minnesotský první kongresový obvod.

Foto: Steve Karnowski, ČTK/AP

Guvernér Minnesoty Tim Walz (60), kterého si demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová vybrala jako viceprezidentského kandidáta.

Článek

Walz je podle agentury Reuters oblíbený mezi bělošskými voliči z venkova, kteří v minulých letech hlasovali pro Donalda Trumpa – nynějšího exprezidenta a republikánského soupeře Harrisové v podzimních prezidentských volbách.

Do politiky se aktivně zapojil jako dobrovolník v rámci prezidentské předvolební kampaně Johna Kerryho v roce 2004. V roce 2006 oznámil svou kandidaturu do Kongresu a ve volbách v listopadu téhož roku porazil úřadujícího republikánského poslance Gila Gutknechta. Mandát pak obhájil v letech 2008, 2010, 2012, 2014 a 2016.

Jako předseda asociace demokratických guvernérů se Walz angažuje v současné předvolební kampani, ve které byl původním demokratickým kandidátem současný prezident Joe Biden. Poté, co prezident v červenci oznámil, že odstupuje z kampaně za znovuzvolení, byl Walz mezi prvními demokratickými guvernéry, kteří oznámili, že v boji o Bílý dům podporují viceprezidentku Harrisovou.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér Minnesoty Tim Walz vítá americkou viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která přijela do Minneapolis. (Březen 2024)

Ve Sněmovně Walz působil v zemědělském výboru, ve výboru pro záležitosti veteránů a ve výboru pro ozbrojené služby. Komentátoři ho často hodnotili jako centristu, jeho postoje pak jako umírněné až liberální.

V Kongresu patřil k těm politikům, kteří hlasovali pro návrhy zákonů předložené jak demokraty, tak republikány. Mimo jiné se postavil proti plánu prezidenta George W. Bushe na zvýšení počtu amerických vojáků v Iráku, hlasoval ale pro pokračování financování vojenských operací v Iráku i v Afghánistánu. Během svého působení ve Sněmovně, kde zastupoval venkovský okres, hájil zájmy zemědělců a podporoval práva na držení zbraní.

Zastánce práva na potrat a komunity LGBT

Walz je také znám jako zastánce práva žen na potrat či práv komunity LGBT. Je velkým obhájcem zájmů vojenských veteránů. Loni po 7. říjnu odsoudil útoky teroristického hnutí Hamás v Izraeli. Kritizuje ale dopad izraelských vojenských aktivit na civilisty a podporuje příměří v Gaze.

Trump od nástupu Harrisové do boje o Bílý dům zchudl o 900 milionů dolarů

Ekonomika

Jako guvernér Minnesoty prosazoval progresivní program, který zahrnuje bezplatné školní stravování, boj proti změně klimatu či za snížení daní pro střední třídu a rozšíření placené dovolené. Pozornost médií upoutal například v souvislosti s protesty po smrti černocha George Floyda v květnu 2020. Floyd zemřel při zatýkání v minnesotském Minneapolisu a videozáznam jeho smrti vyvolal v USA vlnu protestů proti policejnímu násilí.

Walz se v Minnesotě mimo jiné zasadil o přijetí legislativy týkající se reformy policie a její odpovědnosti. V souvislosti s násilnými demonstracemi také plně mobilizoval národní gardu.

Učil v indiánské rezervaci i v Číně

Walz se narodil 6. dubna 1964 ve West Pointu ve státě Nebraska v rodině správce veřejné školy a komunitního aktivisty. Po střední škole pracoval Walz v zemědělství a také začal sloužit v Národní gardě. Později vystudoval společenské vědy na státní vysoké škole v Chadronu a poté začal učit, mimo jiné v indiánské rezervaci či v Číně.

Harrisová při rozhodování o nominaci získala 99 procent hlasů delegátů

Volby USA

V roce 1994 se oženil s učitelkou Gwen Whippleovou a odstěhovali se do Minnesoty, domovského státu manželky, s níž má dvě děti. Ve městě Mankato pracoval jako učitel a fotbalový trenér. S manželkou mimo jiné organizovali letní vzdělávací výlety pro středoškolské studenty do Číny. Na Minnesotské státní univerzitě v Mankato získal i další pedagogické vzdělání.

Walz byl celkem 24 let členem Národní gardy. Sloužil mimo jiné v Arkansasu, Minnesotě i za polárním kruhem. Byl nasazen i v zámoří, do boje se však nezapojil. Působil i v Evropě, kde bylo jeho úkolem podpořit operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu. Je držitelem několika armádních vyznamenání.

CNN: Harrisová si jako viceprezidenta vybrala Walze

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám