Hlavní obsah

Kandidát na viceprezidenta Vance v projevu zkritizoval Bidena i Čínu

Americký senátor J. D. Vance, kterého si republikánský exprezident Donald Trump vybral jako viceprezidentského kandidáta do listopadových prezidentských voleb, v projevu na sjezdu Republikánské strany v Milwaukee sliboval upřednostňovat pracující lid před obchodníky z Wall Streetu či výstavbu továren. Kromě nynějšího demokratického prezidenta Joea Bidena kritizoval také Čínu a její ekonomický model, který podle Vance prosperuje na úkor Spojených států.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký senátor J. D. Vance při projevu na republikánském sjezdu v Milwaukee

Článek

„V malých městech, jako je to moje v Ohiu, nebo v sousední Pensylvánii, nebo v Michiganu, ve státech po celé naší zemi, tamní pracovní místa byla přesunuta do zámoří a děti poslány do války,“ řekl 39letý Vance, který v projevu často dělal dramatické pauzy a dával prostor pro potlesk publika. Opakovaně mluvil o svém skromném původu a prohlásil, že „bude viceprezidentem, který nikdy nezapomene, odkud pochází“, cituje z projevu agentura AP.

Vance, který slíbil klást Američany a jejich zájmy na první místo, opakovaně oslovoval pracující třídu a zmiňoval průmyslové státy. Podle agentury Reuters to jsou právě státy Michigan, Pensylvánie a Wisconsin, ve kterých dosud není jasné, zda se ve volbách přikloní na stranu republikánů či demokratů a mohly by tak být rozhodující pro výsledek listopadových voleb.

Trumpa nazýval Hitlerem. Kandidátem na viceprezidenta USA je kritik české zbrojovky

Volby

Trumpův kandidát na viceprezidenta se také opřel do nynějšího 81letého demokratického prezidenta. „Joe Biden je politikem ve Washingtonu déle, než jsem na světě – je mi 39 let,“ řekl Vance a dodal: „Po půl století byl zastáncem každé velké politické iniciativy, která činila Ameriku slabší a chudší,“ citoval z Vanceova projevu web listu New York Times s tím, že republikán Bidenovi vyčetl mimo jiné podporu čínského vstupu do Světové obchodní organizace či podporu Severoamerické dohody o volném obchodu.

„Dal Číně milou obchodní dohodu, která zničila ještě více dobrých pracovních míst střední třídy,“ vyčetl Bidenovi.

Stejná píseň jako u Clintona

Vanceův projev sledoval z VIP tribuny i Trump. Vanceova řeč byla zlatým hřebem programu, po ní se straníci začali rozcházet. Na odchod z pódia hrála skladba Don’t Stop od kapely Fleetwood Mac. Stanice BBC to má za troufalé, neboť stejnou píseň ve své kampani použil demokratický kandidát a pozdější prezident Bill Clinton.

Na republikánském nominačním sjezdu vystoupil i bývalý Trumpův ekonomický poradce Peter Navarro. Na scéně sklidil bouřlivý potlesk jen několik hodin poté, co byl propuštěn z vězení na Floridě. Tam si odpykával čtyřměsíční trest za to, že odmítl spolupracovat s vyšetřovateli útoku Trumpových příznivců na Kapitol ze 6. ledna 2021, píše AFP.

Trump byl potvrzen kandidátem republikánů, vybral si viceprezidenta

Amerika

Výběr článků

Načítám