Hlavní obsah

Vance a Walz se v televizní debatě přeli o migraci nebo Trumpových diplomatických schopnostech

Úterní debata kandidátů na post amerického viceprezidenta mezi republikánem J.D. Vancem a demokratem Timem Walzem se nesla v mnohem slušnějším a přátelštějším duchu, než mnozí pozorovatelé čekali. Oba muži se soustředili hlavně na svá politická stanoviska a osobní útoky, jež se staly nedílnou součástí debat republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, ponechali stranou. Největší rozpor mezi kandidáty vyvolala témata migrace a Trumpových diplomatických schopností.

Foto: Reuters

Viceprezidentská debata mezi J.D. Vancem a Timem Walzem

Článek

Vance a Walz se nepohodli v hodnocení Trumpa při otázce o situaci na Blízkém východě. Podle Vance Trumpova osobnost dokáže odstrašit nepřátele. „Donald Trump poskytuje stabilitu,“ uvedl o republikánském kandidátovi na prezidenta. „Téměř 80letý Donald Trump, který mluví o velikost shromážděních (na jeho podporu), není to, co nyní potřebujeme,“ uvedl Walz, který však podle komentátorů v debatě o Blízkém východě nepůsobil příliš jistě. Podle Walze Trump nevedl diplomatická jednání, ale jen psal pčříspěvky na sociální síť Twitter (dnes X).

Vance současnou vládu, kterou nazýval administrativou Kamaly Harrisové, ačkoliv prezidentem je Joe Biden, kritizoval že nedostatečně hlídá hranice a umožňuje vstup na americké území velkého počtu migrantů a množství drog. V debatě slíbil, že pokud se s Trumpem dostanou k moci, začnou s masovou deportací migrantů, kteří nemají oprávnění k pobytu. Na otázku, zda chce dopustit rozdělování rodin, jako při předchozí Trumpově vládě, uvedl, že deportace začnou u lidí, kteří spáchali zločiny.

Walz svého protivníka kritizoval za to, že během kampaně šířil falešné informace o tom, že někteří migranti pojídají ve městě Springfield ve státě Ohio domácí mazlíčky. „Důsledkem toho je, že guvernér musel vyslat do Springfieldu bezpečnostní síly, aby eskortovaly děti do škol,“ uvedl Walz. Vance podle něj šířil o migrantech pomluvy a odpíral jim lidskou důstojnost.

V amerických přístavech stávkují desítky tisíc zaměstnanců

Ekonomika

Vance také kritizoval viceprezidentku a demokratickou kandidátku na prezidenta Harrisovou za to, že měla tři a půl roku, kdy byla v Bílém domě, na prosazení opatření na posílení střední třídy, které nyní před volbami nabízí. Nekontrolovaná migrace, kterou podle Vance umožnila současná administrativa, vede k nedostupnosti rezidenčních nemovitostí pro Američany. Walz v reakci poukázal, že demokratický program počítá s podporou pro lidi, kteří si pořídí bydlení. Trumpa kritizoval za to, že se dlouho vyhýbal placení daní.

Moderátoři pořadu se také obou politiků ptali na výroky z minulosti, které by mohly zpochybnit jejich důvěryhodnost. „Ohledně Donalda Trumpa jsem se mýlil,“ řekl Vance ke svým několik let starým a velmi kritickým výrokům na adresu republikánského exprezidenta. Walz se pak označil za popletu, když měl vysvětlil, zda byl v Číně a Hong Kongu na jaře roku 1989, kdy se tam konaly prodemoratické protesty. To některá média zpochybnila. „Byl jsem v Čína a Hong Kongu, když se tam konaly protesty za demokracii,“ řekl Walz s tím, že oblast ve skutečnosti navštívil v létě. Potlačení protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu se odehrálo na začátku června.

Úterní debata, kterou hostila stanice CBS, je první mezi kandidáty na viceprezidenta a možná poslední, ve které se přední republikáni a demokraté před listopadovými prezidentskými volbami střetnou. Podle analytiků se ovšem při žádných předchozích volbách neukázalo, že by jejich výsledek debata kandidátů na viceprezidenta nějak ovlivnila.

Volte Kamalu, vyzval Američany renomovaný list The New York Times

Volby USA
Související témata:
J.D Vance

Výběr článků

Načítám