Hlavní obsah

Úspěch Harrisové. Trump byl v debatě v defenzivě

Úterní debata mezi kandidáty na post prezidenta USA Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem nabídla naprosto odlišný obrázek oproti červnovému duelu mezi Trumpem a Joem Bidenem. Kandidát republikánů ji díky zacílení demokratky Harrisové na citlivá témata strávil prakticky celou v defenzivě, hodnotí světová média.

Debata Trumpa a HarrisovéVideo: ABC News Presidential Debate, Reuters

Článek

Místo toho, aby Trump mohl voličům sdělit své přednosti a představu pro případné funkční období, byl donucen přednést několik dlouhých monologů na obranu svého dřívějšího chování. Toho Harrisová dosáhla například narážkami na malé množství návštěvníků jeho setkání s voliči, na jeho chování během útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021 nebo zmínkami o jeho někdejších spolupracovnících, z nichž se v posledních letech stali jeho kritici, rekapituluje BBC.

Bývalá prokurátorka Harrisová kontrolovala debatu od začátku do konce. Svému rivalovi se dostala pod kůži a několikrát očividně rozzuřeného Trumpa přiměla přednést sérii odpovědí plných nepravd, hodnotí debatu agentura Reuters.

Trumpa se obzvláště dotkla poznámka Harrisové, že z jeho vystoupení „odcházejí lidé z únavy a nudy předčasně“. „Má setkání s voliči, máme ta největší setkání, ta nejúžasnější setkání v dějinách politiky,“ hájil se potom místo toho, aby se věnoval položené otázce.

KOMENTÁŘ: Remíza pro Kamalu Harrisovou – Tomáš Klvaňa

Komentáře

Nejlepší obrana je útok

Harrisová využila každé možnosti ukázat své politické přednosti a zakrýt své slabiny. Současná administrativa, jíž je viceprezidentka součástí, je nejčastěji kritizována kvůli inflaci a stavu ekonomiky. Otázku na toto téma ovšem Harrisová dokázala kompletně otočit proti Trumpovi a jeho návrhům cel, která nazvala „Trumpovou daní z obratu“. Trump totiž opakovaně říká, jak na Čínu a další dovozce zboží uvalí vysoká cla, aniž by zmínil to, že to pro americké konzumenty bude znamenat vyšší ceny.

Anketa

Koho nyní vidíte jako favorita prezidentských voleb v USA a pomohla mu/jí televizní debata?
Kamalu Harrisovou, debata jí pomohla
67,1 %
Kamalu Harrisovou, debata jí nepomohla
1,3 %
Kamala Harrisová, debata neměla vliv
3,4 %
Donalda Trumpa, debata mu pomohla
3,6 %
Donalda Trumpa, debata mu nepomohla
1,8 %
Donalda Trumpa, debata neměla vliv
22,8 %
Celkem hlasovalo 6973 čtenářů.

Trump se sice této kritice dokázal ubránit pravdivou odpovědí, že současný prezident Biden ponechal v platnosti řadu cel, jež jeho předchůdce uvalil během svého prvního funkčního období, z pohledu Harrisové je ovšem pravděpodobně důležitější, že už jen tím, že se musel bránit, přišel o příležitost zaútočit na její největší slabinu.

Zřejmě nejslabší moment Trumpova debatního výkonu pak přišel při otázce o právu na potrat, jednom z témat, na nichž Harrisová svou kampaň staví. Bývalý prezident v podstatě neujasnil svou pozici a jeho odpověď místy postrádala hlavu a patu. Pro Harrisovou byla otázka naopak příležitostí osobně a procítěně apelovat na rodiny čelící komplikacím v těhotenství, jež nyní ve svých státech nemají přístup k potratům. „Americké ženy to uráží,“ zakončila odpověď.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Debata Donalda Trumpa a Kamaly Harrisové

„Jedí psy!“

Trumpův nejpamátnější moment, aspoň podle reakce voličů komentujících debatu na sociálních sítích, přišel, když zopakoval již vyvrácenou fámu šířenou konzervativními influencery o imigrantech z Haiti, kteří ve Springfieldu v Ohiu pojídají domácí mazlíčky. „Jedí psy! Ty lidi, co přišli, jedí kočky! Jedí mazlíčky lidí, co tam žijí,“ prohlásil.

Obzvláště tato debatní epizoda bývalého prezidenta se na sociálních sítí stala terčem vtipů. Na sociální síti X byly během debaty v jednu chvíli mezi populárními tématy Trumpovy citáty „Jedí psy“, „Popravit mimino“, „Venezuela na steroidech“ a jednoduchá otázka „O čem to mluví“.

Debata Trumpa a Harrisové: Exprezident neodpověděl, zda chce vítězství Ukrajiny

Volby USA

Výběr článků

Načítám