Hlavní obsah

USA obvinily tři Íránce za hackerské útoky namířené na Trumpovu kampaň

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo obvinění tří Íránců, kteří jsou podezřelí z hackerských útoků cílených na volební kampaň exprezidenta Donalda Trumpa a z šíření ukradených informací do médií. Trojice obviněných podle vlády pracovala pro polovojenské íránské revoluční gardy a má na svědomí kybernetickou kampaň proti různým americkým subjektům.

Foto: Stefan Jeremiah, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Federální úřady už v srpnu oznámily, že íránští hackeři se před listopadovými prezidentskými volbami pokoušeli proniknout do Trumpovy kampaně i do štábu jeho soupeřky a viceprezidentky Kamaly Harrisové. V případě Trumpa se jim to podařilo a interní materiály kampaně pak anonymní zdroj nabízel různým americkým médiím. Velké redakce jako The New York Times nebo Politico odmítly obsah zveřejnit.

Trumpovu kampaň napadli íránští hackeři, hlásí tajné služby USA

Volby USA

Tři Íránci nyní v USA čelí obvinění z „rozsáhlé hackerské kampaně“, která podle ministerstva spravedlnosti začala už v roce 2020 a pokračovala i tento měsíc. Obvinění aplikovali tzv. phishing a „sociální inženýrství“ proti bývalým i současným vládním činitelům v USA, lidem napojeným na politické kampaně, novinářům či nevládním organizacím.

„Tato aktivita je součástí pokračujících íránských snah zasévat neshody, podkopávat důvěru v americký volební proces a nezákonně získat informace o bývalých a současných amerických činitelích,“ uvádí americká vláda.

Trumpovi hrozí další atentát, tvrdí mluvčí jeho kampaně

Amerika

Výběr článků

Načítám