Hlavní obsah

Kamala Harrisová: Kdo je možná kandidátka na americkou prezidentku

Kamala Harrisová je po nedělním odstoupení prezidenta Joea Bidena z volební kampaně favoritkou na nominaci Demokratické strany do listopadového boje o Bílý dům. Jako viceprezidentka Spojených států nebyla podle mnohých kritiků příliš vidět, teď se na ni ale soustředí veškerá pozornost.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Kamala Harrisová

Článek

Zde je stručný přehled politických postojů Harrisové v některých klíčových otázkách.

Ukrajina

Harrisová je stejně jako Biden silnou zastánkyní podpory Ukrajiny proti ruské agresi, v případě jejího prezidentství tak zřejmě USA postoj nezmění. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci letos slíbila podporu Kyjevu, „dokud bude třeba“.

Foto: Profimedia.cz

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským na summitu ve Švýcarsku

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina obvinila ze „zločinů proti lidskosti“ na Ukrajině i ze smrti opozičníka Alexeje Navalného. „Všem, kdo tyto zločiny spáchali, a jejich nadřízeným, kteří se na tom podíleli – budete pohnáni k zodpovědnosti,“ vzkázala Harrisová.

Svému republikánskému soupeři Donaldu Trumpovi vyčetla, že „podpořil Putina“, když dříve naznačoval odchod USA z NATO, nebo když řekl, že by šéfa Kremlu povzbudil, ať si s členskými státy s malými výdaji na obranu „dělá, co chce“.

Izrael

„Až tento konflikt skončí, Hamás už nesmí ovládat Gazu a Izrael musí být v bezpečí,“ řekla loni v prosinci Harrisová, která palestinské hnutí označila za „brutální teroristickou organizaci“. Stejně jako končící prezident podporuje dvoustátní řešení jako způsob urovnání izraelsko-palestinského konfliktu. Vůči izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi je ale podle webu Politico v zákulisí kritičtější než stávající prezident.

Letos v březnu Izraeli veřejně vyčetla, že nedělá dost, aby zmírnil „humanitární katastrofu“ v Pásmu Gazy. „Lidé v Gaze hladoví. Podmínky jsou nelidské a naše sdílená lidskost nás nabádá k akci. Izraelská vláda musí dělat víc, aby výrazně navýšila dodávky pomoci. Žádné výmluvy,“ vzkázala tehdy a požadovala okamžité příměří v Gaze a propuštění rukojmích. Odmítla také možný izraelský útok na Rafáh na jihu Pásma Gazy u egyptských hranic s tím, že tamní lidé už nemají kam jít.

Čína

Harrisová na rozdíl od Trumpa nehrozí uvalením až 60procentních cel na importy z této asijské země, ale to rozhodně neznamená, že by Peking v případě jejího zvolení mohl čekat velké oteplení vztahů. Nynější viceprezidentka opakovaně mluví o tom, že Západ musí snížit svou ekonomickou závislost na Číně v citlivých oblastech.

Jako senátorka se pak angažovala v oblastech, na které je Peking obzvlášť citlivý – je spolupředkladatelkou zákonů o sankcionování těch, kteří se podílejí na potlačování lidských práv v Hong Kongu či utiskování Ujgurů v čínské provincii Sin-ťiang. Oba následně podepsal tehdejší prezident Donald Trump.

Migrace

Jako viceprezidentka dostala Harrisová, sama potomek přistěhovalců, od Bidena obří úkol, na němž si vylámalo zuby množství předchozích administrativ – vyřešit migrační krizi na americko-mexické hranici. Harrisová cestovala nejen tam, ale i do Guatemaly a Mexika, loni ohlásila, že od soukromých firem získala příslib 950 milionů dolarů na podporu středoamerických ekonomik k odstranění příčin migrace.

Foto: Profimedia.cz

Kamala Harrisová při setkání s pohraničníky v roce 2021

Loni ale američtí pohraničníci evidovali více než dva miliony nelegálních pokusů o překročení hranic USA. Šlo o druhý rok v řadě, kdy číslo překročilo hranici dvou milionů – v předchozím rekordním roce to bylo 2,2 milionu.

Nedávno Harrisová podpořila návrh demokratických i republikánských zákonodárců, který by mj. při určitém počtu přicházejících migrantů znamenal dočasné uzavření hranic a znamenal by i personální posílení pohraničníků i azylových úředníků. Návrh však odmítl Trump, a tím jej u republikánů ve Sněmovně reprezentantů fakticky torpédoval.

Ekonomika a klimatické změny

Harrisová je zastánkyní vyšších korporátních daní a kvůli škrtům v této oblasti kritizovala Trumpa. Naopak podporuje štědřejší daňové úlevy pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. Lze čekat, že v případě zvolení bude pokračovat v uplatňování infrastrukturního balíku a zákona o snižování inflace, obsáhlých a mnohovrstevnatých zákonů, které v Kongresu prosadila Bidenova administrativa.

Viceprezidentka podporovala kroky stávající administrativy v oblasti klimatu, včetně legislativy, která počítá se stovkami miliard dolarů na daňových úlevách kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie a elektromobilů. „Je jasné, že hodiny nejen tikají, ale přímo tlučou,“ řekla loni s odkazem na stále častější přírodní katastrofy připisované klimatickým změnám.

Interrupce

Harrisová dlouhodobě usiluje o celonárodní uzákonění práva žen na interrupci.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, který v roce 2022 předal kompetence v této oblasti zcela do pravomoci jednotlivých států, se viceprezidentka stala hlavní tváří kampaně demokratů odmítající zpřísňování potratových restrikcí. I proto, že Biden se jako praktikující katolík v minulosti několikrát vyjadřoval opačně.

Letos v březnu Harrisová pravděpodobně jako první americký politik v úřadu prezidenta či viceprezidenta navštívila potratovou kliniku.

Kamala Harrisová

Harrisová se narodila v roce 1964 jako dcera Donalda Jaspera Harrise, původně emigranta z Jamajky a pozdějšího emeritního profesora ekonomie na Stanfordově univerzitě a Shyamaly Harrisové, původem indické lékařky zabývající se výzkumem rakoviny prsu.

Kamala Harrisová je baptistka, zatímco její manžel, advokát Douglas Emhoff, se hlásí k židovské víře. Pár je bezdětný, Emhoff má ale z předchozího manželství dvě děti.

Do širšího povědomí se Harrisová nejprve dostala jako okresní prokurátorka v San Francisku v letech 2004 až 2010. Nejvyšší státní zástupkyní (v americkém systému odpovídající i roli ministryně spravedlnosti) za Kalifornii byla od roku 2011 až do roku 2017, kdy se stala senátorkou.

O prezidentskou nominaci chtěla usilovat už o dva roky později, nakonec se ale stáhla ještě před primárkami a později vítězný Biden si ji vybral jako svou kandidátku na post viceprezidentky.

Harrisová již kratičkou chvíli úřadující prezidentkou USA byla. Stalo se tak 9. listopadu 2021, kdy Biden v narkóze podstoupil kolonoskopii a podle 25. dodatku ústavy jeho pravomoci na necelou hodinu a půl formálně převzala viceprezidentka.

Začíná bitva o post po Bidenovi. Harrisová je favoritkou, ale jedinou adeptkou není

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám