Hlavní obsah

Trumpův tým zažádal o armádní letoun a vozidla. Bojí se atentátu ze strany Íránu

Volební štáb republikánského kandidáta na post prezidenta Spojených států Donalda Trumpa v pátek podal žádost o poskytnutí armádních vozidel a armádního letounu. Obává se totiž pokusu o atentát ze strany Íránu. Současný prezident Joe Biden již dal vládě pokyn, ať Trumpovi poskytne vše, co potřebuje.

Foto: Reuters

Donald Trump

Článek

Trumpův volební štáb zažádal, aby jej v posledních týdnech volební kampaně přepravovalo armádní letadlo, aby byly omezeny lety nad jeho sídly a setkání s voliči, aby v sedmi pro volby klíčových státech bylo předem umístěno neprůstřelné sklo, a o poskytnutí řady armádních vozidel, uvádí deník The Washington Post.

Tento požadavek Trumpova týmu je zcela bezprecedentní. V posledních měsících mu však předcházely již dva pokusy o atentát ze strany pachatelů bez známého napojení na Írán. Tajná služba sice od té doby posílila bezpečnostní opatření, ale v médiích se vytrvale objevují zprávy, že ta jsou dle Trumpova týmu i tak nedostatečná.

Nyní se navíc tým republikánského kandidáta obává, že by se jej Írán mohl pokusit odstranit drony nebo raketami, jak uvádějí zdroje obeznámené s interními záležitostmi volebního štábu bývalého prezidenta. O tom, že je Trump pro Írán stále aktivním cílem, jeho tým informovala současná administrativa.

Trumpovi hrozí další atentát, tvrdí mluvčí jeho kampaně

Amerika

Trumpova mluvčí Danielle Alvarezová se k záležitosti odmítla vyjádřit, ale současný americký prezident Joe Biden tak na základě dotazů reportérů učinil. „Příslušnému ministerstvu jsem řekl, aby mu dali vše, co potřebuje. Co se bezpečnosti týče, s Trumpem by se mělo zacházet jako s úřadujícím prezidentem. Dejte mu vše, co potřebuje. Co nepotřebuje, by dostat neměl,“ odpověděl Biden.

Při odpovědi na doplňující otázku, zda to znamená, že by Trumpa v poslední fázi volební kampaně nechal létat armádním letounem, si však úřadující hlava státu neodpustila vtípek. „Pokud si neřekne o stíhačky F-15, tak ano. Ne, to šprýmuju,“ řekl.

USA obvinily tři Íránce za hackerské útoky namířené na Trumpovu kampaň

Volby USA

Výběr článků

Načítám