Hlavní obsah

Trumpovo vystoupení před černošskými novináři skončilo fiaskem

Volební tým Donalda Trumpa předčasně ukončil rozhovor bývalého prezidenta na akci Národní asociace černošských novinářů. Obzvlášť negativní reakci obdrželo jeho prohlášení, že viceprezidentka USA Kamala Harrisová se „stala černou“ teprve před pár lety, přičemž Trump naznačil, že se za černošku prohlašuje jen kvůli volbám. Rozhovor měl trvat hodinu, ale Trumpův tým jej ukončil přibližně v polovině.

Trumpovo vystoupení před černošskými novináři skončilo fiaskemVideo: Reuters

Článek

„Vždy měla indický původ a propagovala jen indické dědictví. Nevěděl jsem, že je černá, dokud se v černou před pár lety nezměnila, a teď chce být známá jako černá,“ prohlásil ve středu Trump za posměchu publika čítajícího přibližně tisíc lidí.

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Donald Trump hovoří na sjezdu černošských novinářů (NABJ)

„Tak nevím, je to Indka, nebo černoška?“ pokračoval. „Ale víte co? Já respektuji oboje, což ona očividně nedělá, protože byla úplně indická a pak z ničeho nic udělala obrat a rozhodla se stát černou.“

Harrisová má indické a jamajské kořeny a prokazatelně se dlouhodobě identifikuje s oběma rasovými identitami, uvádí agentura Reuters. Po odstoupení úřadujícího prezidenta Joea Bidena z voleb a spuštění vlastní volební kampaně ovšem v on-line prostoru čelí řadě sexistických a rasistických útoků, přičemž obzvlášť krajně pravicové účty její původ často zpochybňují.

Tři muži obvinění z útoků z 11. září 2001 na USA souhlasili s doznáním viny

Amerika

Nebudu milý

Lídři Republikánské strany zákonodárce ze svých řad již nabádali, aby se zaměřili na politická stanoviska Harrisové a zdrželi se osobních útoků. Trump tuto výzvu ovšem veřejně odmítl. „Nebudu milý!“ slíbil svým podpůrcům na jednom ze svých předvolebních setkání s voliči.

Tímto rozhodnutím ovšem nepotěšil svůj volební štáb. Ten již měsíce usiluje o to dostat na Trumpovu stranu co největší počet černošských voličů, čemuž podobné osobní útoky vůči Harrisové nepomáhají. Podle politologů pak svým středečním fiaskem mohl zmařit značnou část úsilí svého týmu.

Harrisová na Trumpova slova zareagovala během vystoupení v texaském Houstonu. „Donald Trump dnes odpoledne promluvil na každoročním setkání Národní asociace černošských novinářů. A bylo to totéž jako vždy: rozdělování a neúcta. Řeknu jen, že americký lid si zaslouží víc. Americký lid si zaslouží lídra, který říká pravdu. Lídra, který na fakta neodpovídá nepřátelstvím a agresí. Zasloužíme si lídra, který chápe, že nás naše rozdíly nerozdělují, ale jsou základním zdrojem naší síly,“ prohlásila.

„Horší verze už tak příšerného člověka“

Na Trumpovo vystoupení zareagoval i manžel Harrisové Doug Emhoff, na nějž bývalý prezident tento týden též útočil. Podle něj Trump ukázal „horší verzi už tak příšerného člověka“. „K Bílému domu už by se nikdy neměl ani přiblížit. Ty urážky, ty kraviny – je to strašné, je to příšerné a ukazuje to nedostatek charakteru,“ uvedl Emhoff.

„Donald Trump, kterého Amerika viděla na akci Národní asociace černošských novinářů, je tentýž Trump, kterého černošští voliči znají už roky,“ stojí v oficiálním vyjádření volebního štábu Harrisové.

Trump ve středu vystoupil také na setkání s voliči v Pensylvánii, jeho prvním setkání s voliči od červencového pokusu o atentát na jeho osobu. Toto setkání ovšem začalo s hodinovým zpožděním, a zatímco jeho příznivci na bývalého prezidenta čekali, obří obrazovky ukazovaly titulek listu Business Insider z roku 2016 popisující Harrisovou jako prvního „indoamerického senátora“. List ji pochopitelně nepopsal jako prvního afroamerického senátora, protože toho USA měly už v roce 1870.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Obrazovka na předvolebním shromáždění Donalda Trumpa v Harrisburgu

Harrisová vede nad Trumpem o jeden procentní bod

Volby USA

Výběr článků

Načítám