Hlavní obsah

Trump vzpomínal na svou návštěvu Gazy. Nikdo o ní ale neví

Znovu kandidující americký exprezident Donald Trump v pondělním rozhlasovém rozhovoru vzpomínal, jak v minulosti navštívil Pásmo Gazy. Háček je ale v tom, že neexistuje doklad, že by kdy takovou cestu do palestinské enklávy podnikl, ať už jako šéf Bílého domu, nebo soukromá osoba. Mluvčí Trumpovy kampaně později rozpor vysvětlil tím, že republikánský prezidentský kandidát prostě myslel Izrael.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Bývalý prezident USA Donald Trump na akci připomínající roční výročí útoků Hamásu na Izrael, 7. října 2024.

Článek

„Byl jsem tam a je to drsné. Je to drsné místo… Před všemi těmi útoky a před tím, co se stalo za posledních pár let,“ řekl Trump o Pásmu Gazy v rozhovoru s moderátorem Hughem Hewittem. Když ale list New York Times (NYT) začal pátrat po údajné Trumpově návštěvě Gazy, žádné záznamy nenašel.

Trumpova kampaň následně nabídla svérázné vysvětlení. „Gaza je v Izraeli. A prezident Trump byl v Izraeli,“ reagovala na dotaz NYT.

Pásmo Gazy přitom není a nikdy nebylo součástí Izraele, ačkoli část radikálů vyzývá k jeho anexi a někteří krajně pravicoví izraelští ministři po útoku teroristického hnutí Hamás volali po trvalém návratu židovských osadníků na toto území. Drtivá většina obyvatel Izraele to ale podle průzkumů odmítá.

Pásmo Gazy bylo okupováno Izraelem od roku 1967, do té doby bylo pod správou Egypta, do roku 2005, kdy se židovský stát z tohoto území jednostranně stáhl. Od roku 2007 území ovládá teroristické hnutí Hamás.

„V roce 2017, ve svém prvním roce v úřadu, navštívil Trump Izrael a odcestoval na Západní břeh – oddělené území, které je v nejbližším bodě více než třicet kilometrů od Gazy. Tam se v Betlémě sešel s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem,“ pokusily se NYT rozklíčovat, kterou cestu mohl mít Trump na mysli.

Gaza mohla mít nezávislost, zabitý šéf Hamásu dohodu odmítl

Blízký a Střední východ

Trump také ve zmíněném pondělním rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že Pásmo Gazy, nyní zdevastované izraelskou odvetnou pozemní operací po útoku teroristického hnutí Hamás, by na tom mohlo být „lépe než Monako“.

„Nikdy toho nevyužili. Víte, jako developer… Mohlo by to být to nejkrásnější místo - počasí, voda, klima, všechno. Mohlo by to být tak krásné. … mohlo by to být jedno z nejlepších míst na světě,“ řekl americký exprezident, který je znám i jako realitní magnát.

Čím dál vulgárnější a hůř se soustředí. V USA zanalyzovali poslední Trumpovy veřejné výstupy

Zahraniční

Výběr článků

Načítám