Hlavní obsah

Trump nehodlá znovu kandidovat, pokud v listopadu prohraje

Znovu kandidující americký exprezident Donald Trump nepředpokládá, že by se v roce 2028 mohl znovu ucházet o Bílý dům, pokud by v letošních listopadových prezidentských volbách prohrál. Pokud by Trump v nynějších volbách zvítězil, o třetí prezidentské období by podle americké ústavy usilovat nemohl.

Foto: Reuters

Donald Trump

Článek

Trump byl v nedělním rozhovoru s moderátorkou Sharyl Attkissonovou ze Sinclair Broadcast Group přímo dotázán, zda si dovede představit, že bude znovu kandidovat, pokud by v letošních volbách neuspěl. „Ne, nedovedu. Vůbec si to nedovedu představit. Doufám ale, že budeme úspěšní,“ odvětil na její dotaz podle stanice ABC.

Poté, co v červenci vzdal obhajobu úřadu 81letý demokratický prezident Joe Biden a v kampani jej nahradila viceprezidentka Kamala Harrisová, je 78letý Trump historicky nejstarším kandidátem, kterého kdy jedna z amerických dominantních stran vyslala do prezidentských voleb.

Harrisová nedokázala získat podporu klíčových odborů. Velká věc, raduje se Trump

Volby USA

Trump, který byl už americkým prezidentem od ledna 2017 do ledna 2021, by v případě letošního vítězství po dokončení druhého prezidentského mandátu v Bílém domě setrvat nemohl. „Žádná osoba nesmí být zvolena do funkce prezidenta více než dvakrát,“ říká totiž jednoznačně 22. dodatek ústavy, který vešel v platnost v roce 1951.

Ačkoliv někteří Trumpovi podporovatelé navrhovali, aby se pokusil tento dodatek změnit, sám exprezident v dubnovém rozhovoru s magazínem Time tuto myšlenku odmítl. „Budu sloužit jedno volební období a odvedu skvělou práci,“ řekl exprezident s tím, že potom by „odešel“.

Trump: Pokud prohraju, budou za to moci Židé

Volby USA

Výběr článků

Načítám