Hlavní obsah

Trump je v podstatě ruský operativec, říká bývalý vrcholný představitel FBI

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump funguje v podstatě jako ruský operativec, řekl o něm bývalý zástupce ředitele FBI Andrew McCabe. Ten vyšetřoval ruský zásah do prezidentských voleb v roce 2016, než jej o dva roky později Trump z FBI propustil. Podle McCabea však bývalý prezident není tradičním operativcem, který by byl Ruskem rekrutovaný a pomáhal mu záměrně.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Nevím, jestli bych ho popsal jako aktivního, rekrutovaného, vědomého operativce tak, jak ten termín vnímá zpravodajská komunita. Mám však za to, že nám Donald Trump dal mnoho důvodů k tomu, abychom pokládali otázky ohledně jeho přístupu k ruské problematice ve Spojených státech, a domnívám se, že jeho přístup k interakcím s Vladimirem Putinem, ať už je to po telefonu, nebo tváří v tvář, a co o něm říká veřejně, budí otázky,“ řekl McCabe v podcastu One Decision, který provozuje bývalý šéf britské MI6 Sir Richard Dearlove.

Rozhovor dvou předních figur světového zpravodajství proběhl ještě před úterní předvolební debatou Trumpa s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. V té bývalý prezident zopakoval, že kdyby byl býval prezidentem on, k ruské invazi na Ukrajinu by vůbec nedošlo.

Zároveň však neodpověděl na otázku, zda je dle něj pro americké zájmy nejlepší, aby napadená země agresora zdolala, připomíná deník The Guardian. „Myslím si, že je pro americké zájmy nejlepší, aby válka skončila a abychom to prostě zařídili. Vyjednali dohodu,“ zněla jeho odpověď.

Kreml přitakal Trumpovi: Je důvod k obavám z třetí světové

Evropa

Podlézavý obdiv

Trump dále svou protikandidátku nepravdivě obvinil, že nedokázala válce zabránit sérií osobních jednání s Putinem, ke kterým ve skutečnosti nikdy nedošlo. „Pomohla jsem zachovat schopnost Zelenského a Ukrajinců bojovat za svou nezávislost. Jinak by Putin už seděl v Kyjevě a pokukoval po zbytku Evropy, počínaje Polskem,“ odvětila Harrisová.

„A proč 800 tisícům Američanů polského původu žijícím zde v Pensylvánii neřeknete, jak rychle byste se vzdal, abyste se zalíbil (Putinovi) a kvůli tomu, co považujete za přátelství, se známým diktátorem, který by vás zblajzl k obědu?“ obrátila obvinění proti Trumpovi.

„Musíte si klást vážné otázky, proč má Donald Trump pro Vladimira Putina tento podlézavý obdiv, jaký žádný jiný americký prezident, ani republikán, ani demokrat, nikdy neměl. Problém možná pochází jen ze základního nepochopení problematiky. To je vždy možné. Na druhém konci spektra je, že zde existuje nějaký vztah nebo touha po vztahu, ať už ekonomickém, nebo obchodně orientovaném. Myslím si, že to jsou možnosti. Žádná z nich nebyla prokázána, ale jako zpravodajský důstojník na tyto věci hledíte,“ zhodnotil Trumpův vztah s Putinem McCabe.

Putin mu maže med kolem pusy. Trumpův bývalý poradce odhalil zákulisí jeho úřadování

Amerika

Trump ho vyrazil dva dny před důchodem

McCabe byl ve vedení FBI, krátce i na pozici dočasného ředitele, během vyšetřování ruského zásahu do prezidentských voleb v roce 2016 a spojení mezi Trumpem a Moskvou. Tehdejší prezident pak McCabea v březnu 2018 vyhodil, pouhé dva dny před jeho plánovaným odchodem do důchodu.

Následně byl McCabe sám vyšetřován kvůli obvinění, že měl lhát o úniku informací do médií. Toto vyšetřování bylo v roce 2020 ukončeno a McCabe pak zažaloval americké ministerstvo spravedlnosti. Žaloba byla vyřešena mimosoudně. McCabe posléze napsal populární memoár The Threat (Hrozba) a nyní působí jako akademik a komentátor.

V podcastu dále uvedl, že má z Trumpova potenciálního druhého funkčního období „velmi vážné obavy“ a že ruská schopnost zasahovat do záležitostí USA bude vždy problémem. „Jejich touha působit v našem politickém systému chaos a neplechu tu je už roky, dekády a dekády a dekády. Stačí jim zasévat chaos a rozkol a polarizaci. Když dokážou to, tak je to výhra. Když ublíží kandidátovi, který se jim nelíbí, nebo pomůžou tomu, který ano, tak je to ještě větší výhra,“ řekl.

Putin: V amerických volbách podporujeme Harrisovou. Má nakažlivý smích

Volby USA

Výběr článků

Načítám