Hlavní obsah

Trump chce Muskovi nabídnout místo ve vládě. Jsem připraven, reagoval Musk

Americký exprezident Donald Trump by nabídl miliardáři Elonu Muskovi místo ve svém kabinetu nebo post poradce, pokud v listopadu vyhraje prezidentské volby. V rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že by šéfa automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX na takovou pozici využil, pokud by chtěl. Musk v reakci vzkázal, že je připraven.

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk a Donald Trump

Článek

„Je to velmi chytrý chlap. Určitě bych to udělal, kdyby do toho šel. Je to skvělý chlap,“ řekl Trump na otázku agentury Reuters, zda by Muskovi v případě vítězství v prezidentských volbách byl ochoten nabídnout místo ve svém kabinetu nebo post poradce.

Odpověď jednoho z nejbohatších lidí planety na sebe nenechala dlouho čekat. „Jsem připraven sloužit,“ vzkázal v reakci Musk na své síti X.

Připojil přitom obrázek, na němž stojí za pultíkem s nápisem „Ministerstvo vládní efektivity“ (Department of Government Efficiency) se zkratkou D.O.G.E., což zpravodajský web Axios dešifroval jako narážku na kryptoměnu Dogecoin, která původně začala jako vtip, ale které Musk svou podporou několikrát pomohl.

Muskův rozhovor s Trumpem provázely technické problémy. Byl to útok, tvrdí miliardář

Volby USA

Trump nicméně v rozhovoru s agenturou Reuters řekl i něco, co patrně Muska a jeho automobilku Tesla nepotěšilo. Republikán by totiž v případě návratu do Bílého domu zvážil omezení, případně naprosté zrušení daňové slevy ve výši až 7500 dolarů, na niž mají nyní nárok ti, kdo nakoupí nový elektromobil.

„Daňové úlevy a daňové pobídky obecně nejsou moc dobrá věc,“ řekl Trump s tím, že ale zatím nedělá žádná konečná rozhodnutí. „Jsem velkým fanouškem elektromobilů, ale jsem i fanouškem aut s benzínovým pohonem a také hybridů a všeho, co přijde,“ vzkázal.

Musk podpořil Trumpovu kandidaturu v červenci, krátce poté, co bývalý prezident jen o vlásek přežil pokus o atentát na předvolebním shromáždění v Pensylvánii. List The Wall Street Journal napsal, že v soukromí řekl, že věnuje měsíčně zhruba 45 milionů dolarů (zhruba 1,02 miliardy Kč) kampani za jeho zvolení. Sám Musk to ale označil za směšné s tím, že Trumpovu kampaň podporuje mnohem menší částkou.

Trump se v listopadových volbách utká s nynější viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, kandidátkou demokratů.

Podle aktuálního žebříčku magazínu Forbes je Musk se jměním 195 miliard dolarů (4,43 bilionu Kč) druhým nejbohatším člověkem světa po francouzském miliardáři Bernardu Arnaultovi s majetkem ve výši 233 miliard dolarů (5,29 bilionu Kč).

Musk významně přispěl na Trumpovu kampaň, píše Bloomberg

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám