Hlavní obsah

Trump bude muset překopat kampaň, Harrisová má šanci uspět, tvrdí expert

Odstoupení amerického prezidenta, který obhajuje mandát, několik měsíců před volbami je bezprecedentní rozhodnutí. Pokud se jeho nástupcem stane viceprezidentka Kamala Harrisová, její šance na vítězství jsou stejné jako u Donalda Trumpa, myslí si politolog se zaměřením na politiku USA Jakub Dopieralla.

Foto: ČTK/AP

Kamala Harrisová

Článek

Jak rozhodnutí Joea Bidena zamíchá s volbami?

Dopad bude určitě zásadní. Je to bezprecedentní. V historii máme jen málo takových případů. Bezprostřední teď bude, kdo se stane jeho nástupcem, nominantem. To teď bude zásadní rozhodnutí pro Demokratickou stranu, které musí udělat během několika málo týdnů. Bude to znamenat chaotické rozhodování a velmi komplikovaná vyjednávání o tom, kdo nakonec dostane podporu strany jako instituce nebo od členů Kongresu.

Pro Donalda Trumpa a Republikánskou stranu to znamená, že budou muset kompletně předělat svou kampaň a zásadně přepracovat svá sdělení i politický marketing, protože budou muset vést kampaň proti úplně jiné kandidátce a ještě ani nevědí, kdo to bude. Bude to pro ně znamenat po organizační, finanční i po politické stránce kompletní reset toho, jak dosud kampaň vedli.

Ať rezignuje hned. Přední republikáni se sesypali na Bidena

Volby USA

Joe Biden už ukázal na svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou a vyzval své příznivce k její podpoře. Jaké má šance?

Šance na to stát se nominantkou Demokratické strany má poměrně dobré. Během několika posledních desítek minut jí vyjádřil podporu například bývalý prezident Bill Clinton a jeho manželka Hillary. Vyjadřují ji i někteří významní členové Sněmovny reprezentantů i amerického Senátu. Její výchozí pozice je dobrá, ale bude muset vyvinout ještě velké úsilí k tomu, aby se stala nominantkou. Přestože ji Joe Biden podpořil, nemá to jisté.

Pokud povede Kamala Harrisová dobrou prezidentskou kampaň, tak může mít vyšší šance na vítězství, než by měl Joe Biden.

Otázkou ale je, jak velké šance má na to vyhrát všeobecné volby proti Donaldu Trumpovi. Máme dostupné průzkumy veřejného mínění, které říkají, že si vede buďto stejně, nebo o několik málo procentních bodů lépe, než si vedl Joe Biden doposud.

Nicméně tam má vyšší strop podpory, takže je ještě kam růst a pokud povede dobrou prezidentskou kampaň, tak může mít vyšší šance na vítězství, než by měl Joe Biden.

Sám Trump říká, že pro něj bude porážka Harrisové snazší než porážka Bidena. Je to taktika?

Rozhodně ano. Je to nějaká taktika jeho kampaně a určitě se o tom radil se svými poradci, ale nepovažuji to za objektivní sdělení. Útoky proti Joeu Bidenovi byly očividné. Týkaly se toho, že není schopen vykonávat svou funkci, že špatně vedl Spojené státy, nebyl svůj úřad schopen vykonávat na sto procent, což teď, pokud by byla nominantkou Harrisová, tvrdit nemůže.

Tyto útoky musí kompletně transformovat, najít nová politická témata, o která se opře, což bude stát čas i peníze. Určitě to není tak, že by měl Donald Trump lehčí práci, než ji měl před Bidenovým rozhodnutím.

Opakovaně zaznívalo, že pokud Biden neodstoupí, Trump má vítězství jasné, a to i v kontextu atentátu, který se na něj pokusil minulý týden spáchat střelec. Pořád to platí?

Určitě ne, neplatilo to ani předtím. Pokud by se konaly hypotetické volby zítra nebo minulý týden, tak by byl Donald Trump favoritem, ale rozhodně by to neznamenalo, že by Biden neměl šanci vyhrát. Američtí statistici se shodovali na tom, že šance Bidena na vítězství by byly teď podobné jako šance Trumpa v roce 2016, kdy také neměl vysoké šance, ale přesto se mu je povedlo vyhrát.

Biden zaostával v průzkumech, ale rozhodně neplatilo, že by měl Trump vítězství v kapse. Teď by to platilo ještě méně. Můj momentální tip je, pokud by to byla Kamala Harrisová, že budou šance vyrovnané. Bude to 50 na 50.

Je to křivák, který není schopen kandidovat ani sloužit, zaútočil na Bidena Trump

Volby USA

Čekal Biden se svým rozhodnutím dlouho? Prezidentské volby jsou už letos na podzim.

Tím, že je to situace bezprecedentní, tak se těžko říká, jestli to bylo moc dlouho nebo krátce. Je to obrovské osobní rozhodnutí pro Joea Bidena. Poté, co má za sebou někdo padesátiletou kariéru v politice, je rozhodnutí o tom, že jeho kariéra skončí, ačkoliv by nutně nemusela, ohromně těžké a Joe Biden si to musel vyhodnotit jako ten nejlepší čas, aby šance Demokratické strany na vítězství ve volbách zvýšil.

Času na nalezení kandidáta je ještě relativně dost. Nejpozději se musí strana rozhodnout do poloviny srpna, kdy probíhá nominační sjezd.

Biden je nejstarším prezidentem v historii USA

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám