Hlavní obsah

„Telefonát z Ukrajiny bych ani nevzal,“ psal Trumpův kandidát na viceprezidenta

Negativní postoj vůči Ukrajině dal najevo republikánský kandidát na amerického viceprezidenta J. D. Vance, když si psal s krajně pravicovým aktivistou Charlesem Johnsonem. Ten nyní konverzaci poskytl listu Washington Post (WP) s odůvodněním, že jej republikánský politik zklamal svým vstřícným postojem k Izraeli.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Republikánský kandidát na viceprezidenta, senátor J. D. Vance, 20. července 2024

Článek

„Chlape, telefonát z Ukrajiny bych už ani nevzal,“ psal podle zveřejněné konverzace Vance Johnsonovi s tím, že se jej ukrajinské špičky v říjnu 2023 pokoušely kontaktovat. „Dva vysocí představitelé se na mě obrátili. Šéf jejich zpravodajské služby. Šéf letectva. Kňučeli kvůli F-16,“ psal tehdy Vance. Kyrylo Budanov a Mykola Oleščuk se na něj zjevně obraceli v době, kdy republikáni ve Sněmovně reprezentantů blokovali další balík vojenské pomoci pro Ukrajinu.

Vanceův tým nyní vydal prohlášení s cílem význam celé konverzace bagatelizovat s tím, že Johnson amerického senátora „spamoval“. „J. D. ho obvykle ignoroval, ale občas odpověděl, aby se ohradil proti věcem, které psal,“ vzkázal Vanceův tým v prohlášení. Podle zveřejněné konverzace si s Johnsonem psal o mnoha převážně domácích tématech. V jedné z textových výměn, které inicioval Vance, si nynější kandidát na viceprezidenta „utahoval z duševního zdraví proukrajinského aktivisty“, podotkl web WP.

KOMENTÁŘ: Trumpova volba Vance – Alex Švamberk

Komentáře

Vance, kterého republikánský prezidentský kandidát Donald Trump jako svého nominanta na viceprezidenta potvrdil v polovině července, se na adresu Ukrajiny už dříve veřejně vyjadřoval negativně. „Mám-li být upřímný, je mi úplně jedno, co se stane s Ukrajinou - tak či onak,“ prohlásil například Vance krátce poté, co Rusko v únoru 2022 zahájilo nynější rozsáhlou invazi na Ukrajinu.

Samotný Johnson je postavou obestřenou mnoha kontroverzemi, mj. kvůli opakovanému šíření prokazatelně falešných zpráv. V roce 2015 byl vykázán ze sítě Twitter, když své příznivce vyzval k finanční podpoře sbírky na „odstranění“ jednoho z představitelů hnutí Black Lives Matter.

Trump byl potvrzen kandidátem republikánů, vybral si viceprezidenta

Amerika

Výběr článků

Načítám