Hlavní obsah

Šéf FBI: Je otázka, zda Trumpa trefila kulka, nebo střepina

Ředitel FBI Christopher Wray si není jistý, zda exprezidenta Donalda Trumpa zasáhla na předvolebním shromáždění v Butleru v Pensylvánii kulka. Mohla to být střepina, řekl na slyšení soudního výboru Sněmovny reprezentantů, píše deník The Guardian.

Foto: Callaghan O'hare, Reuters

Donald Trump na republikánském sjezdu v americkém Milwaukee, 15. července 2024

Článek

„Je otázka, zda to byla kulka, nebo střepina, která ho zasáhla do ucha,“ řekl Wray a pokračoval: „Jak tu nyní sedím, nevím, jestli ta kulka kromě způsobení škrábnutí mohla dopadnout i někam jinam,“ uvedl Wray.

Použil přitom slovo shrapnel, které může znamenat úlomek jak samotného projektilu, tak i nějakého zasaženého předmětu. Bezprostředně po pokusu o atentát se objevily spekulace, zda Trumpa nezasáhl střep z roztříštěného čtecího zařízení, ty jsou však podle mnohých médií nepodložené.

Šéf FBI zákonodárcům rovněž řekl, že útočník si na internetu vyhledával informace o tom, jak Lee Harvey Oswald zavraždil bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho. Podle Wraye si Crooks na googlu hledal dotaz „jak daleko byl Oswald od Kennedyho“, píše web deníku The Guardian.

Se slovy Wraye nesouhlasí Trump. Ten krátce po střelbě v prohlášení na sociální síti Truth Social uvedl, že byl postřelen kulkou, která mu prorazila horní část pravého ucha. „Okamžitě jsem věděl, že něco není v pořádku, protože jsem uslyšel svištivý zvuk, výstřely a okamžitě jsem cítil, jak mi kulka protrhla kůži,“ uvedl Trump. „Hodně jsem krvácel, takže mi bylo jasné, co se děje.“

Střelec na Trumpa měl v autě i doma výbušniny

Amerika

Na Wrayovu výpověď v příspěvku na sociální síti X reagoval bývalý lékař Bílého domu Ronny Jackson, který komentáře šéfa FBI označil za „absolutně nezodpovědné“ a „politicky motivované“ proti Trumpovi.

„Ta trocha důvěryhodnosti, která mu mohla zbýt, je pryč poté, co bezohledně naznačil, že Trump možná nebyl zasažen kulkou,“ napsal Jackson a dodal: „Byla to kulka. Viděl jsem tu ránu!“

Dvacetiletý útočník Thomas Matthew Crooks se pokusil Trumpa zastřelit, když republikánský kandidát do nadcházejících prezidentských voleb hovořil k příznivcům na mítinku v Butleru. Od exprezidenta ho přitom dělilo jen zhruba 150 metrů. Trump utrpěl jen mírné zranění ucha, střelce vzápětí zlikvidovali příslušníci Tajné služby. Mladík ale zabil jednoho z účastníků akce a další zranil.

Střelba na Trumpa je největším selháním tajné služby za posledních více než 40 let

Amerika

Výběr článků

Načítám