Hlavní obsah

Sázkařské kanceláře podezřele výrazně favorizují Trumpa. S kurzy pohnulo pár movitých sázejících

Zatímco předvolební průzkumy necelé dva týdny před volebním úterkem očekávají vyrovnané klání mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou, sázkové kanceláře se nápadně přiklánějí na stranu bývalého prezidenta. Ačkoliv v minulosti byly sázkové kurzy mnohokrát označovány za potenciálně přesnější ukazatel než průzkumy, takový rozdíl mezi nimi je neobvyklý. To potvrdilo vyšetřování sázkové platformy Polymarket, jež zjistila, že za dramatickým posunem kurzů stojí jen velmi malá skupina sázkařů.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Polymarket Trumpovi v současnosti připisuje 59% šanci volebního úspěchu a ostatní významné sázkové kanceláře jsou na tom podobně. Tato čísla se blíží těm správně připisovaným Joeu Bidenovi v roce 2020, i když nakonec nebyl jeho triumf tak výrazný, jak předpokládaly průzkumy. Biden v nich však byl favoritem, kdežto Trump v nich na Harrisovou mírně ztrácí.

Co za dramatickým posunem kurzů v Trumpův prospěch, ke kterému došlo v posledních týdnech, stojí, alespoň částečně odhalilo vyšetřování sázkařské platformy Polymarket. Ta je založená na kryptoměnách, a ačkoliv sídlí v New Yorku, operuje jako zahraniční. Proto je nelegální, aby u ní sázeli američtí občané, vysvětluje agentura Bloomberg. To dalo této platformě možnost vyšetřit neobvykle vysoké sázky jednotlivých sázkařů na Donalda Trumpa, jež mohou být záměrným pokusem o ovlivnění kurzů.

Zatímco sázkařské kanceláře stanoví počáteční kurzy, ty jsou následně ovlivňovány výší a počtem sázek. S přicházejícími sázkami na Trumpa se tak automaticky přepočítává a snižuje kurz. Čím nižší kurz, tím vyšší připisuje kancelář vítězství daného kandidáta pravděpodobnost.

Kéž bych měl podřízené jako Hitler, stýskal si Trump podle šéfa své kanceláře

Volby USA

Výše podezřelých sázek se celkově rovná třiceti milionům dolarů (700,4 milionu korun), uvádí list The Economic Times. Za sázky v hodnotě 13 milionů dolarů (303,4 milionu korun) je pak zodpovědný jediný účet s uživatelským jménem Fredi9999, jenž na republikány v jiných volebních kláních vsadil dalších pět milionů (116,7 milionu korun). Celkově jde o třetího největšího sázkaře celé platformy a též o toho dosud nejvýdělečnějšího.

Navíc se zdá, že nejde o jediný účet, který tento uživatel na platformě kontroluje. Dohromady s dalšími třemi účty, jež mu jsou přisuzovány, by tak jeho sázky na republikány dosahovaly více než 43 milionů dolarů (miliarda korun).

Navzdory argumentům, že sázkařské kurzy jsou mnohem méně ovlivnitelné politickými názory než metodika předvolebních průzkumů, tato kauza ukázala slabinu systému, kdy údajný předvolební faktor může takto výrazně ovlivnit jediný movitý sázkař.

Ačkoliv byl rapidní posun kurzů nejvýraznější u Polymarketu, zaznamenatelný byl i u řady dalších sázkových kanceláří, což pochopitelně vede mnohé k závěru, že k podobné manipulaci s kurzy ze strany vlivných sázkařů dochází i u nich. Ty však pro zahájení vyšetřování nemají právní důvod.

V Česku by Trump neměl šanci, vyplývá z průzkumu. Fandí mu hlavně komunisté

Domácí

Výběr článků

Načítám