Hlavní obsah

Ruská státní média v amerických volbách jasně fandí Trumpovi

Ačkoliv ruští představitelé oficiálně tvrdí, že v nadcházejících amerických prezidentských volbách nemají žádné preference, z ruských státních médií je zjevné, že jasným favoritem Kremlu je kandidát republikánů Donald Trump. Ten Ruskem napadenou Ukrajinu podporuje výrazně méně než jeho protikandidátka Kamala Harrisová a chlubí se dobrým vztahem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Reuters

Donald Trump s Vladimirem Putinem

Článek

Zpravodajství ruské státní televize například tento měsíc odvysílalo video miliardáře Elona Muska a moderátora Tuckera Carlsona, jak nadávají na Harrisovou, následované sérií klipů jejích slabších veřejných výstupů. Podobné kompilace přeřeků nebo jejího charakteristického smíchu, z nějž si nedávno utahoval i Putin, se pak v ruské státní televizi objevují často, uvádí agentura Reuters.

O Trumpovi a jeho spolukandidátovi JD Vanceovi pak ruští zpravodajci naopak mluví jako o pevných charakterech plných selského rozumu, co se otázek imigrace nebo práv pro transgender lidi týče. Zároveň je vykreslují jako kladné postavy čelící zlým silám, což dokládají pokusy o atentát na bývalého prezidenta.

Kreml nadále tvrdí, že volba nového amerického prezidenta je čistě na americkém lidu a že bude spolupracovat s kýmkoliv. Popírá též, že by ovlivňoval vysílání ruské televize tak, aby některému z kandidátů nadržovala. Bývalí zaměstnanci státních médií však uvádějí, že obsah a směřování vysílání jsou určeny na každotýdenních schůzkách v Kremlu.

Šéfka mise OBSE: Tlaky ruské propagandy byly při moldavských volbách obrovské

Evropa

Ničitel Trump

I hosté pořadů ruské státní televize téměř exkluzivně podporují Trumpa. Na rozdíl od zaměstnanců televize však často nepředstírají, že by tak činili proto, že jej považují za dobrého politika. Například profesor Moskevské státní univerzity Andrej Sidorov tento měsíc ve vysílání uvedl, že jej podporuje, protože jeho zvolení povede k rozpadu USA a konfliktům mezi jednotlivými státy.

„Jsem pro Trumpa. Vždy jsem pro Trumpa. Je to ničitel. Když ho zvolí… tak vážně dojde na občanskou válku. Trump by mohl našeho geopolitického soupeře dovést k rozpadu, aniž by byla vypálena jediná raketa,“ prohlásil Sidorov.

Že Kreml favorizuje Trumpa, není nijak překvapivé. Současný prezident Joe Biden a viceprezidentka Harrisová totiž Ruskem napadenou Ukrajinu podporují výrazně více než on, a jeho vítězství by ji tak mohlo připravit o klíčového spojence.

Trump se také chlubí dobrým pracovním vztahem s Putinem, jemuž opakovaně vyjádřil obdiv, a minulý týden částečně svalil vinu za vypuknutí války na Ukrajině na tamního prezidenta Volodymyra Zelenského. V současnosti se Trump odmítá vyjádřit ke zprávám, že od svého odchodu z úřadu prezidenta před třemi lety zůstal s Putinem v kontaktu. „Kdybych to udělal, bylo by to chytré,“ řekl jen k této záležitosti.

Harrisová naopak o Putinovi mluví jako o „vražedném diktátorovi“ a Ukrajině přislíbila pokračování podpory. V případě jejího zvolení Sidorov ve státní televizi předpovídal „ty stejné s*ačky jako doteď“.

„Žádné přátelství nevznikne“

Ačkoliv by se z ruských státních médií tedy mohlo zdát, že moskevský režim plně podporuje Trumpa, někteří ruští představitelé varují před přehnaným optimismem, že by se jeho zvolením situace mezi USA a Ruskem, jež je nyní nejnapjatější od kubánské krize v roce 1962, automaticky vyřešila.

Harrisovou sice vnímají jako pokračovatelku války proti Moskvě „do posledního Ukrajince“, ale uvědomují si, že i Trump za svého prezidentování na Rusko uvaloval sankce. To často přisuzují tomu, že žádný prezident není schopen vzepřít se americkému politickému aparátu.

„Nedělám si iluze. S prezidentem Vladimirem Putinem vedl několik rozhovorů. Mě párkrát přijal v Bílém domě. Byl přátelský, ale sankce proti Rusku se za prezidenta Trumpa dál pravidelně uvalovaly. Proto jsme došli k závěru, že se musíme spoléhat jen na sebe. Nikdy v našich dějinách nebudeme spoléhat, že se do Bílého domu dostane ,dobrák‘,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Podívejte, co se stalo posledně, když se stal prezidentem. Všichni před tím říkali, jak to vztahům mezi USA a Ruskem prospěje, ale ty se ještě zhoršily. Trump toho napovídá hodně, ale ne vždy dělá, co říká,“ uvedl vysoko postavený představitel ruské administrativy pod podmínkou anonymity.

Tentýž zdroj zpochybnil, zda Trumpovo údajné protivenství financování a vyzbrojování Ukrajiny vydrží nátlak amerických lobbistů. Ti o osudu napadené země mluví jako o klíčovém pro celý Západ a Kyjev dle nich prostě nesmí prohrát.

To, že si Kreml nějakou velmi pozitivní změnu neslibuje ani od jednoho z kandidátů, potvrdil i další zdroj z ruské administrativy. Toho u Trumpa nejvíc znepokojuje jeho impulzivnost a silná opozice vůči Číně, jednomu z hlavních ruských spojenců. „Ani Trump, ani Harrisová vztah k Rusku nijak základně nezmění. Žádné velké nové přátelství nevznikne. Západ na Rusko a Čínu kouká jako na zlé a na sebe jako na dobré a jen těžko si lze představit, že by nějaký lídr tuto představu zažranou do washingtonské elity změnil,“ řekl zdroj.

Američané dodají Ukrajině další rakety a munici. Náklady jsou nižší než zemi opustit

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám