Hlavní obsah

Putin: V amerických volbách podporujeme Harrisovou. Má nakažlivý smích

Rusko chce, aby americké prezidentské volby vyhrála Kamala Harrisová, řekl ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin. Jako důvod zmínil její „nakažlivý smích“. Podle informací amerických zpravodajských služeb je stanovisko Kremlu ve skutečnosti opačné.

V amerických volbách podporujeme Kamalu Harrisovou, má nakažlivý smích, vtipkoval PutinVideo: Reuters

Článek

„Směje se tak výrazně a tak nakažlivě, že to znamená, že s ní všechno bude fajn,“ prohlásil Putin. Z toho prý též usoudil, že by na Rusko nemusela uvalovat žádné další sankce spojené převážně s jeho invazí na Ukrajinu, uvádí agentura Reuters.

Dříve Putin veřejně říkal, že ve volbách podporuje stávajícího prezidenta USA Joea Bidena, jehož údajně považuje za předvídatelnějšího politika ze staré školy. Ten v červenci po slabém výkonu v první předvolební debatě s kandidátem republikánů Donaldem Trumpem z voleb odstoupil. Následně své voliče vyzval, ať nyní podpoří jeho viceprezidentku Harrisovou. „Uděláme to samé, podpoříme ji,“ řekl ve čtvrtek Putin.

Podle amerických zpravodajských agentur Kreml ve skutečnosti podporuje republikána Trumpa, protože je méně odhodlaný podporovat napadenou Ukrajinu. Den před Putinovým veřejným projevem podpory Harrisové byli také dva představitelé ruských médií obviněni americkým ministerstvem spravedlnosti ze snahy ovlivnit listopadové volby šířením kremelské propagandy přes americké konzervativní komentátory.

Ačkoliv tak většina expertů Putinovu veřejnou podporu demokratů bere jako sarkastickou, sám ruský prezident se i nadále hájí, že návrat Trumpa do Bílého domu nechce. Jako důvod opakovaně uvádí, že prý žádný jiný americký prezident na Rusko neuvalil více sankcí než on.

Putin a jeho mír: Naše podmínky a znásilněná Ukrajina

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám