Hlavní obsah

Potvrzeno. Demokraté proti Trumpovi do voleb vyšlou Harrisovou

Současná viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová získala dostatek hlasů delegátů na zisk nominace na prezidenta, informoval předseda Demokratického národního výboru Jaime Harrison. Přesné výsledky online hlasování budou zveřejněny až v pondělí, kdy se hlasovní uzavře.

Foto: ČTK/AP

Kamala Harrisová

Článek

„Oficiálně vaši nominaci přijmu příští týden, až se virtuální volební proces uzavře, ale jsem ráda, že mám dostatek delegátů na její zajištění,“ řekla Harrisová během volání se svými příznivci, když Harrison oznámil, že již má nominaci v kapse.

Normálně by byla kandidátovi nominace udělena až na národním sjezdu strany, který se koná 19. srpna v Chicagu, ale Demokratická strana musela letos uspořádat hlasování dříve. Bylo to kvůli lhůtě stanovené na příští týden, kterou museli kandidáti splnit, aby mohli kandidovat ve státě Ohio, vysvětluje NBC. Během sjezdu tedy budou delegáti hlasovat už jen ceremoniálně.

Harrisová se o nominaci ucházela bez opozice poté, co se současný prezident Joe Biden rozhodl z voleb odstoupit a vyjádřil jí svou podporu. Stále však musela obdržet alespoň 2350 z celkových 4700 hlasů delegátů, aby byla její nominace potvrzena. To se jí povedlo a Harrisová se tak stane první černoškou a Indoameričankou nominovanou na post prezidenta Spojených států.

Střelci při pokusu o atentát na Trumpa pomohlo selhání techniky Tajné služby

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám