Hlavní obsah

Od Bidena se odvrací i Obama

Šance prezidenta Joea Bidena na znovuzvolení se výrazně snížily a měl by zvážit „životaschopnost“ své kandidatury. Prohlásil to podle listu The Washington Post bývalý americký prezident Barack Obama před podobně smýšlejícími členy Demokratické strany. „Můžeme ztratit všechno,“ varoval exprezident.

Foto: Steve Marcus, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Barack Obama (uprostřed) se minulý týden zúčastnil basketbalové exhibice v Las Vegas.

Článek

Obama, který si Bidena vybral za svého viceprezidenta, je zatím „nejtěžší váha“ z demokratického tábora, která se připojila k hlasům požadujícím, aby prezident svou kandidaturu vzdal.

Podle nejmenovaných zdrojů listu hovořil Obama s Bidenem od jeho nepřesvědčivé debaty s republikánským kandidátem, exprezidentem Donaldem Trumpem, jen jednou a jasně deklaroval, že rozhodnutí o kandidatuře je jen na úřadujícím prezidentovi.

V těchto dnech ale podle The Washington Post Bidenovu kandidaturu opakovaně probíral s nespokojenými demokratickými špičkami včetně bývalé šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. V těchto debatách Obama tvrdil, že se snaží chránit Bidena a jeho odkaz i úspěchy, které by mohly být ohroženy, pokud by Bílý dům a obě komory Kongresu USA ovládli republikáni.

Foto: Reuters

Joe Biden

Vyjádřil také obavy, že pro Bidena průzkumy veřejného mínění „vyznívají špatně“, zatímco vyhlídky Trumpa na vítězství se zvyšují.

Biden, který v letech 2009 až 2017 působil jako Obamův viceprezident, od nevydařené červnové debaty s Trumpem několikrát uvedl, že nemá v úmyslu kandidaturu stáhnout. Tvrdil, že je jediný, kdo dokáže porazit republikánského protikandidáta. Ve středu ale připustil, že by se mohl vzdát snahy obhajovat mandát v listopadových volbách, pokud by ho lékaři upozornili na „určitý zdravotní problém“.

Biden veřejně připustil, že by to mohl zabalit

Amerika

Navíc byl nucen ve čtvrtek přerušit program své předvolební kampaně, protože se nakazil covidem-19. Přesto ale Biden a vedení jeho kampaně týž den odpoledne odmítli spekulace webu Axios, podle nichž by o víkendu měl úsilí o znovuzvolení vzdát.

Podle nejnovějšího průzkum veřejného mínění ale téměř dvě třetiny amerických demokratů chtějí, aby Biden stáhl svou opětovnou kandidaturu na prezidenta, a umožnil tak Demokratické straně nominovat jiného kandidáta.

Tlak na Bidena se stupňuje

Amerika

Výběr článků

Načítám