Hlavní obsah

Obama burcoval k podpoře Harrisové, cílil na černošské voliče

Bývalý americký prezident Barack Obama ve čtvrtek vystoupil v Pittsburghu na shromáždění na podporu demokratické kandidátky Kamaly Harrisové. Ve své výzvě se obrátil především k černým Američanům, jmenovitě mužům, aby přišli k volbám.

Foto: Matt Freed, ČTK/AP

Americký exprezident Barack Obama na shromáždění v Pittsburghu

Článek

Obama podle AP řekl, že chtěl „pronést několik pravd“ poté, co prý na místě vyslechl informace, že nadšení pro Harrisovou je menší než pro jeho vlastní kandidaturu. Někteří černošští muži podle něj uvažují, že se voleb nezúčastní.

„Částečně si myslím – a to mluvím přímo k mužům –, že se část z vás neztotožňuje s myšlenkou mít za prezidentku ženu a přicházíte s různými alternativami a zástupnými důvody,“ řekl Obama. Zároveň kritizoval republikánského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa za shazování ostatních, zejména žen. Podle něj to není známka síly.

Foto: Matt Freed, ČTK/AP

Americký exprezident Barack Obama na shromáždění v Pittsburghu

Mám Obamu rád, je to milý gentleman, překvapil Trump

Volby USA

Republikánský exprezident a prezidentský kandidát Donald Trump ve čtvrtek vystoupil v Detroitu. Harrisová pokračovala v kampani v Las Vegas. Novinářům tam řekla, že USA se mají zasadit o deeskalaci a příměří na Blízkém východě.

Trump namíchl starostu Detroitu

Trump se v Detroitu nechal slyšet, že pokud se Harrisová stane prezidentkou „celá země skončí jako Detroit“. Starosta Detroitu Mike Duggan se proti výroku ohradil s tím, že město v Michiganu v poslední době vykazuje pokles kriminality a naopak roste počet obyvatel. „Spousta měst by měla být jako Detroit. A to všechno jsme dokázali bez Trumpovy pomoci,“ dodal.

Foto: Julia Demaree Nikhinson, ČTK/AP

Americký exprezident Donald Trump během vystoupení v Detroitu

Michigan, kde leží Detroit, a Pensylvánie, kde se nachází Pittsburgh, patří mezi klíčové státy pro vítězství v prezidentských volbách.

Obama rozburácel sjezdovou halu narážkou na Trumpovo mužství

Koktejl

Výběr článků

Načítám