Hlavní obsah

Neodstoupím. Musíme se semknout a porazit Trumpa, napsal spolustraníkům Biden

Americký prezident Joe Biden je „pevně odhodlán“ pokračovat ve volebním souboji o obhajobu svého postu. Šéf Bílého domu o tom opět v pondělí ujistil zákonodárce ze své Demokratické strany, když jim do Kongresu zaslal dopis. Reagoval tak na množící se výzvy spolustraníků, aby po slabém výkonu v debatě s republikánským soupeřem Donaldem Trumpem a množícím se pochybnostem ohledně prezidentovy duševní i fyzické kondice umožnil straně nominovat jiného kandidáta.

Foto: ČTK/AP

Joe Biden

Článek

„Otázka, jak se pohneme kupředu, je dobře přetřásána už více než týden,“ napsal Biden ve dvoustránkovém dopise, který zveřejnila jeho kampaň. „A je čas to ukončit. Máme jednu práci. A to je porazit Donalda Trumpa,“ dodal americký prezident.

„Máme 42 dní do Konventu demokratů a 119 dní do všeobecných voleb. Jakékoli oslabení odhodlání nebo nedostatek jasnosti ohledně úkolu, který nás čeká, Trumpovi jen pomáhá a ubližuje nám. Je čas se semknout, postupovat vpřed jako jednotná strana a porazit Donalda Trumpa,“ napsal dále Biden.

Jsem fit a orientuji se, ujistil Biden. A přidal další zmatečný výrok

Volby

Dopis přichází pouhý den poté, co pět vysokých představitelů demokratů v Kongresu během soukromého konferenčního hovoru uvedlo, že se domnívají, že Biden musí z voleb odstoupit, což dále zvýšilo tlak na prezidenta a jeho poradce, podotkl web listu The New York Times.

Prezident v dopise mimo jiné argumentoval, že ti, kdo by se ho snažili přimět k odstoupení z volebního souboje, by popřeli přání voličů, kteří hlasovali ve stranických primárkách, v nichž Biden neměl vážnějšího soupeře. „Říkáme nyní, že na tomto procesu nezáleží?“ napsal prezident.

Američané budou volit nového prezidenta 5. listopadu, ještě předtím se v létě konají celonárodní sjezdy demokratů i republikánů, na nichž obě partaje formálně nominují svého kandidáta. Stranické primárky drtivě vyhráli 81letý Biden a 78letý Trump, ačkoliv poměrně velké množství Američanů není s tímto výběrem spokojeno.

Trump už má jasno. Starého rozbitého Bidena vystřídá slabá Kamala

Volby USA

Výběr článků

Načítám