Hlavní obsah

Nazývají ho odpornými jmény. Trumpová nařkla demokraty, že přiživují toxickou atmosféru

Melania Trumpová obvinila představitele americké Demokratické strany a „mainstreamová“ média z „přiživování toxické atmosféry“, která podle ní vedla ke dvěma letošním pokusům o atentát na jejího manžela. Žena znovu kandidujícího republikánského exprezidenta Donalda Trumpa to řekla v rozhovoru, který byl jejím prvním po více než dvou letech.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump a Melania Trumpová

Článek

„Je opravdu šokující, že všechno to pobuřující násilí jde proti mému manželovi,“ řekla moderátorce Ainsley Earhardtové ze stanice Fox News.

„Zejména že slyšíme, jak ho vůdci rivalské strany a mainstreamových médií označují za hrozbu pro demokracii a nazývají ho odpornými jmény,“ pokračovala Trumpová. „Pouze přiživují toxickou atmosféru a dávají sílu všem těm lidem, kteří mu chtějí ublížit,“ dodala.

Bývalá první dáma USA zjevně odkazovala na dva pokusy o atentát na Donalda Trumpa. Nejprve na něj 13. července na shromáždění ve městě Butler v Pensylvánii začal pálit střelec. O Trumpův život pak 15. září usiloval také další ozbrojenec, který na něj číhal na golfovém hřišti ve West Palm Beach na Floridě.

Hraju si golf a najednou střelba. Trump poprvé popsal pokus o atentát

Volby USA

Trumpová nyní vylíčila, jak „běžela k televizi“, když se dozvěděla o prvním z těchto útoků. Exprezident tehdy při střelbě utrpěl zranění ucha a agenti tajné služby USA Trumpa v první chvíli z bezpečnostních důvodů srazili k zemi. Manželka exprezidenta přitom ocenila „způsob, jakým vstal a řekl: ‚Bojujte, bojujte, bojujte‘“, což podle ní svědčí o Trumpově odvaze.

„Ve skutečnosti jsem to neviděla naživo, ale možná o tři minuty později,“ dodala manželka exprezidenta s tím, že zprvu nevěděla, co přesně se stalo, a s manželem zprvu nemohla mluvit.

Přežití pokusů o atentát? „Zázrak“

Nakonec se jí podařilo spojit s agenty tajné služby, kteří jí řekli, že exprezident je v pořádku a je na cestě do nemocnice. Poté Trump telefonicky hovořil se svou manželkou a nejmladším synem, 18letým Barronem Trumpem.

Skutečnost, že Trump oba pokusy o atentát přežil, označila jeho manželka za „zázrak“. „Myslím, že nad ním něco bdělo. Je to skoro, jako by ho země opravdu potřebovala,“ dodala.

Po druhém z atentátů Trump, který v kampani sám osobními útoky nešetří, obvinil z odpovědnosti demokratického prezidenta Joea Bidena a viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která proti Trumpovi kandiduje v letošních volbách. „Věřil rétorice Bidena a Harrisové a jednal podle ní,“ řekl Trump stanici Fox News s odkazem na zatčeného Ryana Routha, který se sám označil zklamaného Trumpova voliče.

Trumpovi hrozí další atentát, tvrdí mluvčí jeho kampaně

Amerika

Výběr článků

Načítám