Hlavní obsah

Navzdory manželovi. Melania Trumpová v nové knize tvrdě hájí právo na potraty

Zatímco znovu kandidující americký exprezident Donald Trump slavil zrušení federálního práva na potrat, jeho manželka Melania považuje interrupce za základní právo žen. Bývalá první dáma USA v chystaných memoárech dává jasně najevo přesvědčení, že jde o rozhodnutí každé ženy a vlády do něj nemají co mluvit. Vyplývá to z citací, které v předstihu zveřejnil britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Melania Trumpová

Článek

„Proč by někdo jiný, než samotná žena, měl mít moc určovat, co udělá se svým vlastním tělem? Základní právo ženy na osobní svobodu, na vlastní život jí dává pravomoc ukončit těhotenství, pokud si to přeje,“ cituje The Guardian z knihy nazvané prostě „Melania“, která se na pultech obchodů objeví 8. října. Už nyní přitom zveřejněné citáty zjevně nadzvedly ze židlí některé konzervativní uživatele sociálních sítí.

„Je bezpodmínečně nutné zaručit, aby ženy měly autonomii při rozhodování o tom, zda upřednostňují mít děti, na základě vlastního přesvědčení, bez jakýchkoli zásahů nebo nátlaku ze strany vlády,“ píše mimo jiné bývalá první dáma USA, která je Trumpovou třetí manželkou a má s ním syna Barrona.

Harrisová sází na liberalizaci potratů, Trump si věří na debatu

Volby USA

Trumpova manželka, která na veřejnosti jen zřídka prezentuje své politické názory, také prozradila, že tuto pozici zastávala vždy. „Omezování práva ženy rozhodnout se, zda ukončit nechtěné těhotenství, je totéž, jako odepřít jí kontrolu nad vlastním tělem. Toto přesvědčení jsem si s sebou nesla po celý svůj dospělý život.“ píše 54letá Melania, která dříve bývala modelkou.

Sama imigrantkou

Bývalá první dáma v knize také píše o tom, že se s manželem neshodne ani v některých aspektech jeho protiimigrační politiky - už proto, že je sama původně imigrantkou ze Slovinska, která americké občanství získala až v roce 2006.

„Občasné politické neshody mezi mnou a mým manželem jsou součástí našeho vztahu, ale byla jsem pro to je raději řešit soukromě, než abych ho veřejně konfrontovala,“ píše navzdory tomu, že nyní o svých rozdílných politických názorech veřejně píše v samotném závěru prezidentské volební kampaně svého manžela.

Zákazy potratů už od rané fáze těhotenství umožnil předloňský verdikt Nejvyššího soudu USA, jenž po bezmála 50 letech zrušil federální právo na interrupci zhruba do 22. týdne po početí. Republikáni po takovém verdiktu dlouho volali a v mnoha státech následně zavedli přísná omezení. „Největší vítězství pro život v této generaci,“ vítal zrušení federálního práva na potrat sám Trump, jenž do úřadu jmenoval tři z pěti konzervativních soudců, kteří krok prosadili.

I v nadcházejících prezidentských volbách jsou potraty téma. Republikán Trump přitom jako zastánce přísnějších potratových restrikcí v kampani v naprostém rozporu s realitou mimo jiné tvrdil i to, že demokraté umožňují legálně zabíjet již narozené děti. „Mají některé státy, které přijímají legislativu, kde můžete po porodu popravit dítě. Je to šílené,“ prohlásil mimo jiné.

Citlivé hlasování na Floridě

Minulý měsíc v televizní debatě s kandidátkou demokratů a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou odmítl republikán Trump na otázku ohledně vetování případného federálního zákazu interrupcí jasně odpovědět.

Zároveň se tehdy distancoval od slov svého kandidáta na viceprezidenta a senátora J. D. Vance, který o několik dní dříve řekl, že Trump by takový návrh zamítl. „Nemyslím, že mluvil za mě,“ reagoval tehdy exprezident. Později nicméně vzkázal, že by takový zákaz vetoval.

Sám Donald Trump se nedávno dostal do ošemetné situace, zda bude v listopadu hlasovat pro zachování práva na potraty ve svém domovském státě Florida, kde tamní republikánské vedení letos zavedlo zákaz interrupcí po šestém týdnu těhotenství. Trump nejprve řekl, že se mu zdá zákaz příliš přísný, ale později i tak připustil, že bude hlasovat proti jeho zrušení. Jeho manželka, soudě podle jejích memoárů, bude zřejmě hlasovat pro.

Americký nejvyšší soud zarazil snahu omezit dostupnost potratové pilulky

Amerika

Výběr článků

Načítám