Hlavní obsah

Náskok Harrisové před Trumpem se podle průzkumů zvětšuje

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v průzkumech nadále zvyšuje svůj náskok nad bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Podle průzkumu agentury Ipsos už na ni Trump ztrácí čtyři procentní body, přičemž v červenci to byl jediný bod. K nárůstu náskoku Harrisové pak nejvíce přispívají ženy a Hispánci.

Foto: ČTK/AP

Kamala Harrisová

Článek

Nový průzkum agentury Ipsos byl proveden během osmi dní, účastnilo se ho 3562 registrovaných voličů a jako limit statistické chyby měl stanoveny jen dva procentní body. Harrisovou podle něj podporuje 45 % voličů, zatímco Trumpa jen 41 %, uvádí agentura Reuters.

Největší rozdíl v podpoře obou kandidátů je u žen a Hispánců. V obou těchto kategoriích podle průzkumu Harrisovou podporuje 49 % voličů a Trumpa 36 %. V obou těchto kategoriích se také rozdíl mezi oběma kandidáty výrazně zvětšil, v případě žen o čtyři procentní body a v případě Hispánců o sedm.

Trump nadále beze změny vede mezi muži a bělochy. Jeho vedení mezi voliči bez vysokoškolského vzdělání se ovšem zmenšilo ze 14 procentních bodů na polovinu. Jde o další ukázku toho, jak výrazně dlouhodobě rozdělené volební základny ovlivnilo odstoupení stávajícího prezidenta Joea Bidena z voleb a jeho náhrada Harrisovou na pozici kandidáta demokratů.

FBI: Střelec na Trumpa měl v hledáčku i akce Bidena

Amerika

Pozitivně vycházející průzkumy ovšem Harrisové stále ani zdaleka nezaručují vítězství. Při volbách v roce 2016 se velkému náskoku nad Trumpem těšila i Hilary Clintonová, ale ačkoliv jí průzkumy správně přiřkly vyšší počet obdržených hlasů než Trumpovi, v rámci amerického volebního systému to na zisk dostatečného počtu volitelů z jednotlivých států nestačilo.

Trump se musí soustředit na kampaň a „neodstrašit“ voliče, již ho podporují jen proto, že se jim nelíbil Biden.
Matt Woking, volební stratég republikánů

Trumpa může povzbudit i to, že v současnosti vede o dva procentní body v sedmi státech, kde byly volby v roce 2020 nejvyrovnanější – ve Wisconsinu, Pensylvánii, Georgii, Arizoně, Severní Karolíně, Michiganu a Nevadě. „Je očividné, že kandidatura proti Harrisové je pro Trumpa vzhledem k pohybu v číslech obtížnější, ale rozhodně to není nezdolatelné,“ vyjádřil se k výsledku nejnovějšího průzkumu volební stratég republikánů Matt Woking, který se podílel na Trumpově minulé volební kampani.

Trump se podle Wokinga hlavně musí soustředit na kampaň a „neodstrašit“ voliče, již ho podporují jen proto, že se jim nelíbil Biden. Na straně demokratů byla většina voličů před výměnou kandidátů motivovaná hlavně opozicí vůči Trumpovi, ale podle srpnového průzkumu se i tato situace změnila a 52 % voličů Harrisové říká, že primárně podporují ji.

„Nabídnout víc než porážku Trumpa“

„V průzkumech vidíme, že lidi spíš motivuje budoucnost než minulost. Vidí Kamalu Harrisovou jako budoucnost, zatímco pro republikány jsou tyto volby jen o Trumpovi. Voliče spíš naláká, když se jim nabídne víc než jen porážka Trumpa,“ vyjádřila se k průzkumu Aimee Allisonová, zakladatelka liberální skupiny She the People.

Kartami by ovšem stále mohli zamíchat voliči nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho Jr., jenž svou kandidaturu ukončil 23. srpna. Černou ovci rodiny Kennedyů podporovalo 6 % voličů a je možné, že se přikloní k Trumpovi, jako to udělal Kennedy sám.

Porota v Nevadě uznala expolitika vinným z vraždy novináře. Dostal doživotí

Amerika

Výběr článků

Načítám