Hlavní obsah

Na střechu za střelcem vylezl policista. Palba na Trumpa začala až pak

Na střechu, kde byl útočník s puškou, těsně před sobotním atentátem na amerického exprezidenta Donalda Trumpa vylezl jeden ze zasahujících policistů, uvádějí s odvoláním na své zdroje některá americká média. Podle nich policista ustoupil, když na něj podezřelý namířil svou zbraň, načež útočník rychle začal pálit na Trumpův mítink.

Foto: Profimedia.cz

Snímek střelce během útoku na Donalda Trumpa zveřejněný americkými médii

Článek

Místní šerif Michael Slupe listu The Washington Post (WP) řekl, že zasahující policista nemohl použít svou zbraň, když útočníka spatřil, neboť se oběma rukama držel hrany střechy. Podle šerifa se musel stáhnout, když na něj podezřelý začal mířit. „Pustil se, protože se nechtěl nechat zabít,“ řekl Slupe.

Podle stanice ABC News policista ze střechy spadl a útočník začal rychle pálit směrem na Trumpa, než jej zastřelili příslušníci jeho ochranky. To vše se podle stanice seběhlo během vteřin.

Foto: Profimedia.cz

Agenti FBI zkoumají místo, odkud útočník ve městě Butler pálil.

Střelba na Trumpa je největším selháním tajné služby za posledních více než 40 let

Amerika

Pachatel identifikovaný jako 20letý Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie si podle všeho v tu chvíli počínal poměrně rychle. Jeden ze svědků ovšem vypověděl, že společně se skupinou dalších diváků policisty na podezřelou osobu upozorňoval nejméně tři minuty před prvními výstřely. Také četná videa ukazují, že muže se zbraní si i návštěvníci Trumpova mítinku všimli předtím, než zahájil palbu.

Následná zjištění médií svědčí o tom, že policie se střelce pokusila konfrontovat. Jeden z policistů za ním podle informací AP vylezl na střechu; Crooks na něj ale namířil svou zbraň a policista po žebříku slezl zpět. Záhy Crooks začal střílet směrem na Trumpa, načež jej zabili odstřelovači tajné služby, uvádí AP.

Tajná služba, tedy federální agentura zajišťující bezpečnost amerických prezidentů či exprezidentů, při zabezpečení akce na západě státu Pensylvánie spolupracovala s lokální policií, což je obvyklé. Prezidentská ochranka měla při mítinku ve městě Butler vytyčenou oblast kolem exprezidentova pódia, kterou primárně střežila, zatímco místní policisté hlídkovali za tímto ochranným pásem.

Budova, z jejíž střechy střílel útočník, byla těsně za hranicí tohoto „perimetru“, na starosti ji tedy měla policie. K Trumpovu pódiu zároveň byla poměrně blízko, podle amerických médií byl střelec od prezidentského kandidáta necelých 150 metrů. Jak mohl s puškou proniknout na takovou vzdálenost, je nyní jednou z hlavních otázek v polemikách o tom, zda bezpečnostní složky při incidentu nepochybily.

Střechu předem označili za riziko

Americký prezident Joe Biden v neděli nařídil interní vyšetřování a incidentem se chtějí zabývat také členové Kongresu. Podle deníku WP se pozornost soustředí i na otázku, zda nenastaly problémy v komunikaci mezi tajnou službou a místní policií.

Dva informované zdroje řekly NBC News, že prezidentská ochranka před mítinkem v Butleru onu střechu evidovala jako potenciální slabé místo. V době konání mítinku však na střeše příslušníci žádných bezpečnostních jednotek nebyli.

Atentát na Trumpa vyšetřuje FBI jako možný domácí terorismus

Amerika

Výběr článků

Načítám