Hlavní obsah

Musí ukázat, že na to má. Biden v soukromí nevylučuje odstoupení z voleb, píše NYT

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden jednomu ze svých klíčových spojenců sdělil, že nemá cenu s kandidaturou pokračovat, pokud nedokáže veřejnost přesvědčit, že na post prezidenta stále má. Uvádí to list New York Times. Tento názor měl Biden vyjádřit po slabém výkonu v první předvolební debatě se svým vyzyvatelem Donaldem Trumpem. Bílý dům popřel, že by Biden něco takového vyřkl.

Foto: Reuters

Joe Biden

Článek

„Uvědomuje si, že ještě další dvě takové akce, a bude v jiné pozici,“ sdělil listu Bidenův nejmenovaný spojenec. Klíčová pro Bidenovo rozhodnutí, zda ve volbách setrvat, tedy údajně budou jeho nadcházející veřejná vystoupení spojená s oslavami amerického Dne nezávislosti. Ty zahrnují páteční televizní rozhovor a sobotní vystoupení v Pensylvánii a Wisconsinu.

Údajná konverzace mezi Bidenem a jeho spojencem by byla prvním zveřejněným důkazem o tom, že americký prezident odstoupení vážně zvažuje. Mluvčí Bílého domu Andrew Bates už ovšem zprávy o tomto rozhovoru označil za nepravdivé.

Další z Bidenových poradců nezašel tak daleko, že by uvedl, že Biden zvažuje odstoupení z voleb, ale zmínil, že si je „dobře vědom politických výzev, kterým čelí“.

Bidenovi radí syn Hunter čekající na trest kvůli zbrani a drogám

Volby USA

Členové Bidenova volebního štábu od debaty nervózně sledují volební průzkumy. Trump v nich nad úřadujícím prezidentem napříč jednotlivými státy vede o dva až tři procentní body. Biden se však přesto stále nevzdává.

Ve schůzkách s rodinou a předními demokraty Biden údajně nadále vyjadřuje touhu zvrátit boj, z nějž jej mnozí po slabém výkonu v debatě odepisují. Uvědomuje si však prý, že to bude velmi obtížný úkol.

Hledá se náhradník za Bidena

Volby USA

Výběr článků

Načítám