Hlavní obsah

Vlivní demokraté včetně Pelosiové podpořili Harrisovou

Aktualizováno

Další vlivní demokraté v pondělí vyjádřili podporu Kamale Harrisové, pokud bude kandidovat na prezidentku USA poté, co se kandidatury vzdal současný šéf Bílého domu Joe Biden. Exprezident Bill Clinton ji podpořil hned o víkendu, vlivná bývalá předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová tak učinila v pondělí.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová během projevu k mladým sportovcům shromážděným před Bílým domem (22. července 2024).

Článek

„Moje nadšená podpora Kamaly Harrisové na prezidentku je oficiální, osobní a politická,“ řekla Pelosiová.

Pelosiová byla jednou z vlivných osobností Demokratické strany, která se snažila Bidena přesvědčit, aby v boji o Bílý dům už nepokračoval, protože by demokratům spíše škodil. Poté co se tak Biden rozhodl, ale patřila k těm vlivným členům Demokratické strany, kteří s podporou Harrisové otáleli. To vyvolávalo otázky ohledně dalšího vývoje ve straně.

Demokraté o svém kandidátovi rozhodnou nejpozději na nominačním sjezdu, který se uskuteční v Chicagu od 19. do 22. srpna.

EXPRESS NOVINEK: Bidenovo odstoupení z voleb

Express

I demokratičtí guvernéři J. B. Pritzker a Gretchen Whitmerová, o nichž se hovořilo jako o možných kandidátech na amerického prezidenta, oznámili, že v boji o Bílý dům podporují viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Přidali se k nim i další vlivní guvernéři.

„Jsem hrdý na to, že mohu podpořit viceprezidentku Kamalu Harrisovou ve volbě prezidenta Spojených států,“ uvedl na síti X Pritzker, který je guvernérem státu Illinois. Whitmerová, která stojí v čele Michiganu, prohlášení o podpoře Harrisové vydala společně s Pritzkerem, guvernérem Minnesoty Timem Walzem a guvernérem Wisconsinu Tonym Eversem.

Trump bude muset překopat kampaň, Harrisová má šanci uspět, tvrdí expert

Volby USA

Podporu Harrisové také mezitím podle webu listu The New York Times vyjádřil guvernér Kentucky Andy Beshear, který je společně s Pritzkerem a Whitmerovou podle listu The New York Times považován za jednoho z možných kandidátů na viceprezidenta. Harrisovou vyzdvihl jako „chytrou, silnou, laskavou a empatickou“.

Svou podporu kandidatuře viceprezidentky vyjádřil také guvernér Marylandu Wes Moore, rovněž je jeden z možných kandidátů na viceprezidenta.

Foto: Al Goldis, ČTK/AP

Michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová

Mezi prvními podporovateli Harrisové byli exprezident Bill Clinton a jeho manželka, bývalá ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Dříve se za ní rovněž postavili guvernér státu Pensylvánie Josh Shapiro, guvernér Colorada Jared Polis, guvernér Severní Karolíny Roy Cooper i guvernér New Jersey Phil Murphy. Shapiro i Cooper rovněž patří mezi politiky, kteří by se mohli stát viceprezidenty po boku Harrisové.

Pro kandidaturu viceprezidentky se vyslovili i guvernér Kalifornie Gavin Newsom a ministr dopravy Pete Buttigieg, o kterých se dříve uvažovalo, že by mohli Bidena v boji o Bílý dům nahradit.

Kamala Harrisová: Kdo je možná kandidátka na americkou prezidentku

Volby USA

Harrisová mluvila k atletům

Viceprezidentka Kamala Harrisová v pondělí měla dlouho naplánovanou tiskovou konferenci po setkání v Bílém domě s mladými atlety. Když se ale o víkendu změnila situace a Joe Biden odstoupil ze hry o další funkční období, upřely se na Harrisovou všechny zraky. Čekalo se, že se na tiskové konferenci vyjádří ke kandidatuře, ale ona mluvila hlavně k atletům. Chválila ale také Bidena.

Podle ní Bidenův odkaz „nemá v moderní historii obdoby a je větší než u prezidentů, kteří v Bílém domě strávili dvě funkční období“.

Harrisová také zmínila, že prezident, kterému před několika dny vyšel pozitivní test na covid-19, se cítí lépe, zotavuje se a těší se, až se vrátí na cesty.

„Prezidenta Bidena jsem poznala díky jeho synovi Beauovi,“ uvedla s odkazem na období, kdy byla generální prokurátorkou Kalifornie. „Beau mi tehdy často vyprávěl o svém otci. Mluvil o tom, jaký je Joe Biden otec a jaký je to člověk. Vlastnosti, které Beau u svého otce ctil, jsou tytéž vlastnosti, které jsem každý den viděla u našeho prezidenta – jeho čestnost, poctivost, oddanost víře a rodině, jeho velké srdce a láska, hluboká láska k naší zemi,“ uvedla.

Dále se ale viceprezidentka, na niž se jako na pravděpodobnou demokratickou soupeřku republikána Donalda Trumpa nyní upřela hlavní pozornost amerických médií, soustředila na poselství k mladým sportovcům, pro které byla akce před Bílým domem naplánovaná.

Bidenovo odstoupení vyneslo demokratům rekordní sumu

Volby USA

Výběr článků

Načítám