Hlavní obsah

Mám Obamu rád, je to milý gentleman, překvapil Trump

Americký exprezident Donald Trump přišel s nečekaně vstřícnými slovy na adresu svého předchůdce Baracka Obamy. „Je to milý gentleman,“ prohlásil mimo jiné v rozhovoru se CNN republikán na adresu demokrata, kterého v minulosti opakovaně napadal i za použití konspiračních teorií.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump a Barack Obama na archivním snímku

Článek

Trump nyní také řekl, že respektuje nejen svého předchůdce v Bílém domě, ale i jeho manželku Michelle. Republikán nicméně svá slova pronesl ještě předtím, než jej Obamovi zkritizovali na celonárodním sjezdu demokratů v Chicagu.

Také Trump v rozhovoru kritizoval období Obamovy vlády, vůči jeho osobě se ale vyjadřoval ve zcela jiném duchu. „Myslel jsem, že to byl hrozný prezident. Nedělal tu práci dobře. Nechal ostatní, aby nás v obchodu využívali,“ řekl republikánský exprezident. „Zejména obchod - v obchodě byl velmi slabý. Ale mám ho náhodou rád. Respektuji jeho i jeho manželku,“ dodal Trump.

Trumpův komentář ostře kontrastuje s některými jeho dřívějšími výroky na adresu jeho prezidentského předchůdce. Například web listu USA Today podotkl, že republikán například dříve pomáhal šířit nepravdivou konspirační teorii o tom, že Obama se nenarodil na území USA, a nemá tak právo být tamním prezidentem. Když od tohoto tvrzení v roce 2016 upustil, vinil falešně Obamu, že nechal odposlouchávat jeho rezidenci Trump Tower během tehdejší volební kampaně, podotkl server.

Obama v úterý na celonárodním sjezdu Demokratické strany v Chicagu podpořil Kamalu Harrisovou, nynější viceprezidentku, která v listopadových prezidentských volbách kandiduje proti Trumpovi. Vůči republikánskému exprezidentovi se přitom nevyjadřoval nijak lichotivě, když jej označil za „78letého miliardáře, který si stěžuje jen na své potíže“, používá dětinské nálepkování a šíří konspirační teorie.

Barack Obama dělal narážky na velikost Trumpových genitáliíVideo: AP

„Donald Trump po léta dělal vše pro to, aby se nás lidé báli, protože se cítil být ohrožen existencí dvou tvrdě pracujících, vysoce vzdělaných a úspěšných lidí, kteří jsou shodou okolností také černoši,“ řekla pak Obamová s odkazem na Trumpovy útoky na prezidentský pár v době, kdy Obama byl šéfem Bílého domu.

„Kdo mu řekne, že práce, o kterou se teď uchází, je možná jednou z těch černošských?“ dodala Obamová, která se podle průzkumů řadí k nejoblíbenějším osobnostem na americké politické scéně. Trump v červnu sklidil kritiku, když při debatě s prezidentem Joem Bidenem (jenž posléze volební kampaň vzdal) tvrdil, že migranti berou práci černochům a hispáncům, což vyvolalo otázky ohledně toho, co myslel výrazem „černošské a hispánské práce“.

Obama rozburácel sjezdovou halu narážkou na Trumpovo mužství

Koktejl

Obama se ženou Michelle podpořili Harrisovou do prezidentské volby

Volby USA

Výběr článků

Načítám