Hlavní obsah

„Konečně,“ reagoval na Bidena Salvini. Starmer rozhodnutí „respektuje“

Britský labouristický premiér Keir Starmer podle svých slov respektuje rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena odstoupit z kampaně za své znovuzvolení. Biden toto rozhodnutí učinil v přesvědčení, že koná v nejlepším zájmu amerického lidu, uvedl Starmer.

Foto: Stefan Rousseau, Reuters

Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden

Článek

„Respektuji rozhodnutí prezidenta Bidena a těším se na naši spolupráci po zbytek jeho funkčního období. Vím, že prezident Biden, stejně jako během své pozoruhodné kariéry, učinil své rozhodnutí na základě toho, o čem věří, že je v nejlepším zájmu amerického lidu,“ zdůraznil Starmer podle agentury Reuters.

Podle německého kancléře Olafa Scholze zaslouží Biden za své rozhodnutí uznání. „Můj přítel Joe Biden toho dosáhl hodně: pro svou zemi, pro Evropu, pro svět. Díky němu je transatlantická spolupráce úzká, NATO je silné a USA jsou pro nás dobrým a spolehlivým partnerem. Jeho rozhodnutí nekandidovat si zaslouží uznání,“ napsal Scholz na síti X.

Polský premiér Donald Tusk označil Bidenovo rozhodnutí za zřejmě nejtěžší v jeho životě. „Učinil jste mnoho obtížných rozhodnutí, díky nimž jsou Polsko, Amerika a svět bezpečnější a demokracie silnější. Vím, že vás při oznamování svého konečného rozhodnutí vedla stejná motivace. Bylo to pravděpodobně nejtěžší (rozhodnutí) ve vašem životě,“ napsal Tusk na sociální síti X.

Izraelský prezident Jicchak Herzog ocenil Bidena jako politika, který je „skutečným spojencem“ židovského národa. „Rád bych vyjádřil Joeu Bidenovi z celého srdce svou vděčnost. Byl prvním americkým prezidentem, který navštívil Izrael v době války. A jako skutečný spojenec Židů je symbolem nezlomných pout mezi našimi dvěma národy,“ zdůraznil Herzog na síti X.

Bidenovo rozhodnutí uvítal italský vicepremiér a šéf italské pravicové vládnoucí strany Liga Matteo Salvini. „Biden, kterého velký Donald Trump označil za ‚nejhoršího amerického prezidenta v historii‘, konečně oznámil své odstoupení z boje o Bílý dům,“ uvedl Salvini na Facebooku.

Za prioritu nepovažujeme výsledek voleb v USA, ale dosažení cílů „vojenské operace“ na Ukrajině, reagoval Kreml

Zahraniční

Výběr článků

Načítám