Hlavní obsah

Kéž bych měl podřízené jako Hitler, stýskal si Trump podle šéfa své kanceláře

Kandidát republikánů na prezidenta Donald Trump není způsobilý druhého funkčního období, uvádí v článku listu The Atlantic bývalý šéf jeho prezidentské kanceláře John Kelly. Jako důvod uvádí fašistické sklony bývalého prezidenta, který si mu měl, když byl v úřadu, stěžovat, že jeho podřízení nejsou loajální „jako Hitlerovi generálové“. Trumpova protikandidátka Kamala Harrisová na středeční předvolební akci Kellyho pochválila za varování národa.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Zmíněný článek amerického listu se zaměřoval na pokračující ponižování amerických vojáků ze strany bývalého prezidenta známého tím, že se v mládí vyhnul odvodu do války ve Vietnamu. Proto byl v článku vyzpovídán i jeho bývalý spolupracovník a nyní silný kritik Kelly, generál ve výslužbě, jenž naopak ve Vietnamu sloužil dobrovolně, ačkoliv kvůli exostóze nemusel.

Podle Kellyho se jej Trump ptal: „Proč nemůžete být jako němečtí generálové?“ „Myslíte Bismarckovy generály?“ ptal se ho Kelly. „Věděl jsem, že neví, kdo byl Bismarck, nebo cokoliv o prusko-francouzské válce. Řekl jsem: ‚Máte na mysli císařovy generály? Určitě nemáte na mysli Hitlerovy generály.‘ A on povídá: ‚Jo, jo, Hitlerovy generály,‘“ popsal Kelly svůj rozhovor s Trumpem.

Kelly se prý Trumpovi pokusil vysvětlit, že se Hitlera jeho generálové třikrát pokusili zabít a jednou se jim to téměř povedlo, ale to tehdejší americký prezident odmítal. „Ne, ne, ne, byli mu úplně věrní,“ trval si údajně na svém.

V Česku by Trump neměl šanci, vyplývá z průzkumu. Fandí mu hlavně komunisté

Domácí

„Vysvětloval jsem mu, že Rommel musel kvůli spiknutí proti Hitlerovi spáchat sebevraždu,“ uvedl Kelly s tím, že tento pokus ovšem nezabral, protože Trump neměl tušení, kdo byl Erwin Rommel.

Není to poprvé, co Kelly promluvil o údajných fašistických sklonech svého bývalého nadřízeného. V minulosti již novinářům řekl, že před ním Trump Adolfa Hitlera hájil, protože podle něj „obnovil německou ekonomiku“.

Kelly není jediným z Trumpových někdejších spolupracovníků, jenž o exprezidentových autoritářských tendencích promluvil.

Šéf Společného sboru náčelníků štábů za Trumpovy administrativy Mike Milley například v minulosti uvedl, že se obával, že by Trump po minulé volební prohře v roce 2020 „kvůli svému hitlerovskému přijetí té velké lži o volbách mohl usilovat o vlastní verzi požáru Říšského sněmu“. Této události Hitlerova vláda využila jako záminky k mohutnému omezování lidských práv v tehdejším Německu.

Voda na mlýn Harrisové

Trumpova protikandidátka Kamala Harrisová se po vydání článku listu The Atlantic ve středu zúčastnila akce v okrese Delaware v Pensylvánii, kde v živém vysílání odpovídala na otázky voličů. Během té se opakovaně vracela ke Kellyho tvrzením, jež Trumpův tým mezitím popřel.

„Domnívám se, že Trump je labilní, čím dál tím labilnější, a nezpůsobilý výkonu úřadu. Lidé, kteří Donalda Trumpa znají nejlépe a pracovali s ním v Bílém domě… otevřeně říkají, že pohrdá ústavou Spojených států. Říkají, že už by nikdy neměl vykonávat úřad prezidenta USA,“ prohlásila Harrisová.

Harrisová voliče dále varovala, že tentokrát už by s sebou Trump do Bílého domu zasloužilé poradce, jako je Kelly, nevzal. Místo toho by se obklopil svými fanatickými podporovateli, kteří už se nebudou snažit ho jakkoliv umravňovat, což byla podle svědectví častá náplň práce jeho spolupracovníků z prvního funkčního období. Když se moderátor CNN Anderson Cooper Harrisové otevřeně zeptal, zda si myslí, že je Trump fašista, odpověděla: „Ano, myslím si to.“

Současná viceprezidentka se ovšem opakovaným stáčením řeči k Trumpovi a jeho charakteru vyhýbala odpovědím na těžké otázky, které jí pokládal Cooper i přítomní voliči, hodnotí deník The Guardian. V posledních dnech předvolební kampaně před očekávaným vyrovnaným kláním, jež nejspíš rozhodne jen pár států včetně Pensylvánie, jsou útoky na Trumpův charakter zjevně hlavní součástí její strategie.

Vyplývá to i z její závěrečné řeči. „Bude tam sedět labilní a narušený člověk plánující svou pomstu a odplatu a sestavující seznam nepřátel. Na mém seznamu bude, jak se vypořádávat s problémy, jež jste zde dnes odpoledne a večer vznesli. Bude to seznam toho, jak můžeme být užiteční pro americký lid,“ uzavřela své vystoupení Harrisová.

Kvůli Trumpovi může euro oslabit až o 10 procent, varuje Goldman Sachs. Spadla by i koruna

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám