Hlavní obsah

Kennedy vzdá kampaň a podpoří Trumpa, hlásí americká média

Robert F. Kennedy mladší se chystá ukončit svou volební kampaň a v boji o post amerického prezidenta podpoří republikána Donalda Trumpa. S odvoláním na dva zasvěcené zdroje o tom informovala stanice NBC News a další americká média. Definitivně jasno by podle nich mělo být na konci týdne. Trump i Kennedy mají na pátek naplánované mítinky ve stejné oblasti.

Foto: Stefan Jeremiah, ČTK/AP

Robert F. Kennedy mladší

Článek

Kennedy ve středu oznámil, že chystá projev o další „cestě vpřed“ jen pár dní poté, co jeho viceprezidentská kandidátka Nicole Shanahanová připustila, že jejich tým stojí před volbou, zda pokračovat v prezidentské kampani, a riskovat tak zvolení demokratky a nynější viceprezidentky Kamaly Harrisové v listopadových volbách, nebo podpořit exprezidenta Trumpa.

Ačkoliv Kennedy svou nynější prezidentskou kampaň zahájil v rámci Demokratické strany jako vyzyvatel prezidenta Joea Bidena (jenž později volby vzdal a podpořil Harrisovou), později se s partají rozešel a kandidoval jako nezávislý.

Zamíchat kartami může Kennedy. Jeho příznivci chtějí bojovat

Volby USA

Kennedyho kampaň chystá v pátek akci v arizonském Phoenixu, zatímco Trump má ve stejný večer mítink v Glendale na okraji téhož města. O přetáhnutí Kennedyho do Trumpova tábora se podle NBC News v zákulisí mohutně zasazovali exprezidentův syn Donald Trump mladší, moderátor Tucker Carlson či bohatý sponzor kampaně Omeed Malik.

„Osobně jsem s ním nemluvil, ale vím, že mezi Robertem F. Kennedym a naší kampaní probíhala čilá komunikace oběma směry,“ komentoval to pak Trumpův kandidát na viceprezidenta J.D. Vance.

Když mě podpoří, může dostat funkci

Sám Trump pak v úterý řekl CNN, že by nebyl proti jmenování Kennedyho do své administrativy, pokud by jej podpořil. „Pravděpodobně bych to udělal,“ řekl republikánský exprezident. „Mám ho moc rád. Moc si ho vážím,“ dodal. Trump a Kennedy se minulý měsíc setkali v Milwaukee během republikánského sjezdu, který se konal několik dní po pokusu o atentát na Trumpa.

Synovec někdejšího legendárního prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho byl celou dobu outsiderem kampaně, na nezávislého kandidáta měl však v USA slušnou celonárodní podporu - ta aktuálně podle průměru průzkumů zveřejňovaných webem RealClearPolitics činí přes 12 procent. Jeho odstoupení z kampaně tak může zamíchat kartami.

Robert F. Kennedy mladší původně vešel ve známost jako právník, který se úspěšně angažoval v otázkách životního prostředí. V posledních letech si však vysloužil nálepku šiřitele konspiračních teorií i kritiku od dalších příslušníků slavné rodiny kvůli množství nepodložených bizarních výroků. V poslední době byla jeho prezidentská kampaň ve viditelném útlumu, když pořádal jen minimum veřejných akcí, poznamenávají americká média.

Kennedymu našli v mozku mrtvou larvu parazita. Na Bidena s Trumpem si věří

Volby USA

Výběr článků

Načítám