Hlavní obsah

Kamala je pohraniční car. Trump zaútočil na Harrisovou kvůli migraci

Americký exprezident a současný kandidát na prezidenta Donald Trump prohlásil, že jeho pravděpodobná soupeřka v prezidentském klání Kamala Harrisová je jako pohraniční car, který do USA vpustil 20 milionů nelegálních migrantů. Trump to uvedl ve svém projevu na mítinku v Charlotte v Severní Karolíně. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Marco Bello, Reuters

Exprezident Donald Trump

Článek

„Kamala jako pohraniční car otevřela naše hranice, což umožnilo 20 milionům nelegálních přistěhovalců, aby se do naší země nahrnuli z celého světa,“ řekl Trump na mítinku, který byl jeho prvním od chvíle, co se prezident Joe Biden o víkendu vzdal prezidentské kandidatury.

Biden pověřil Harrisovou spoluprací se zeměmi Střední Ameriky s cílem přispět ke zmírnění přistěhovalectví do USA. Nedostala však zodpovědnost za bezpečnost hranic ani nebyla jmenována ‚pohraničním carem‘, upozornila agentura Reuters.

Za řevu davu označil bývalý prezident z let 2017 až 2021 Harrisovou za nejliberálnější političku v americké historii. „Pokud bude někdy zvolena, zničí naši zemi,“ řekl Trump.

Obrana demokracie je důležitější než funkce, řekl Biden k ukončení kandidatury

Volby USA

Trump dále uvedl, že pokud ho Američané zvolí, okamžitě uzavře pro nelegální migranty hranice. „Ukončím politiku otevřených hranic Bidenovy a Harrisové vlády. Neprodleně uzavřeme hranice a zastavíme invazi Kamaly Harrisové,“ řekl.

Harrisová je první Američankou tmavé pleti ve funkci viceprezidentky. V případě vítězství ve volbách 5. listopadu by stala první ženou v prezidentské funkci v americké historii. Během tří dnů, které uplynuly od Bidenova odstoupení, otřásla strnulým kláním a mezi demokraty vyvolala novou energii.

Biden oznámil odstoupení z kampaně za znovuzvolení v neděli po sílícím tlaku kvůli vysokému věku a množícím se příznakům s ním souvisejícím. Zároveň podpořil Harrisovou, k čemuž se vzápětí přidaly další významné stranické postavy i většina delegátů, kteří o nominaci budou rozhodovat příští měsíc. Formálně však Harrisová zatím nominaci jistou nemá a stále není vyloučeno, že se o prezidentskou funkci bude ucházet i někdo další z demokratů.

V průzkumech si však současná viceprezidentka vede lépe než Biden. Podle sondáže agentury Reuters/Ipsos by Trumpa se 44 procenty o dva procentní body dokonce porazila. Průzkum americké televize CNN zase se 49 procenty favorizuje Trumpa, Harrisová by podle něho měla 46 procent.

Průzkumy: Harrisová srovnává krok s Trumpem

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám