Hlavní obsah

Jsem otcem umělého oplodnění, prohlásil Trump. O čem to mluví? diví se i Harrisová

Prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump překvapil, když se prohlásil za „otce IVF“, tedy umělého oplodnění mimo tělo. Svůj výrok, který pronesl v pořadu televize Fox News ve státě Georgia zaměřeném na ženská témata a s ženským publikem, nijak dál nerozvedl. Nad zvláštním prohlášením se pozastavila i Trumpova soupeřka, demokratka Kamala Harrisová.

Foto: Stefan Jeremiah, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Skutečně jsme stranou pro IVF. Jsme pro oplodnění, jak to jen jde, ale demokraté nás kvůli tomu pokoušejí napadat. Jsme pro IVF ještě více než oni. Jsme totálně pro,“ citovala stanice CNN z promluvy republikánského exprezidenta. „Jsem otec IVF,“ řekl rovněž Trump během setkání. Co konkrétně tím myslel, není jasné.

Na Trumpův výrok reagovala i viceprezidentka Kamala Harrisová, která za demokraty rovněž kandiduje v letošních prezidentských volbách.

„Donald Trump se prohlásil za otce IVF. O čem to mluví? Jeho zákazy potratů již ohrozily přístup k této metodě ve státech napříč celou zemí,“ napsala Harrisová na síti Facebook. Sám Trump celonárodní právo na přístup k IVF v minulosti podpořil, republikánští zákonodárci se ale stavěli proti.

Trumpovy akcie na burze prudce posílily

Ekonomika

Debata o IVF se v USA letos rozhořela poté, co republikány ovládaný Nejvyšší soud v americkém státě Alabama rozhodl v únoru 2024, že zmrazená embrya vzniklá pomocí IVF mají být zákonem chráněna jako děti a ti, kdo je zničí, mohou být stíháni za usmrcení nezletilé osoby.

Trump v reakci na rozhodnutí v Alabamě prohlásil, že uzákoní celonárodní přístup k IVF zcela zdarma. Nechal ovšem otevřenou klíčovou otázku, zda by vysoké náklady měla platit vláda, nebo pojišťovny. Stanice NBC v této souvislosti podotkla, že plošné právo na přístup k IVF potenciálně otevírá možnost tohoto nároku i pro homosexuální páry. Není vyloučeno, že i proto republikánští zákonodárci navzdory Trumpově podpoře obdobný návrh opakovaně zamítli.

Demokraté v Senátu letos dvakrát předložili návrh zákona, který by zaručoval přístup k IVF po celých Spojených státech. Republikánští zákonodárci ale schválení návrhu pokaždé zablokovali.

In vitro fertilizace (IVF) je proces, při kterém se vajíčko oplodňuje spermií mimo tělo, lidově řečeno „ve zkumavce“, ačkoliv se k tomuto účely obvykle používají Petriho misky. Při problémech s početím používají tuto metodu asistované reprodukce miliony lidí na celém světě. Prvním dítětem „ze zkumavky“ se v roce 1978 stala Louise Brownová v Británii. Objevitel této metody Robert G. Edwards získal v roce 2010 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Právě on byl médii obvykle označován za „otce IVF“.

Trump místo odpovědi na otázky jen přes půl hodiny tancoval

Volby USA

Výběr článků

Načítám